Μετά την πρόταση του επιτρόπου Μπαρνιέ για παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά ένα χρόνο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσήλθε με αισιοδοξία στο δείπνο, μιλώντας για «κοινή επιθυμία συμφωνίας όλων όσοι κάθονται γύρω από το τραπέζι».
«Με εντατική δουλειά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε σε συμφωνία», προσέθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Σε πολύ πιο συγκρατημένους τόνους εκφράστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ χθες το πρωί, ενημερώνοντας τη γερμανική Βουλή για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων. «Εχουμε ακόμη την ευκαιρία να κλείσουμε εγκαίρως μια καλή και ουσιώδη συμφωνία αποχώρησης και αυτό είναι προς το συμφέρον των σχέσεών μας με τη Βρετανία, της οικονομίας, και φυσικά των λαών μας», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία.
Απέναντι στη βρετανική στάση, σύμφωνα με την οποία η χώρα μπορεί να κρατήσει μόνον όσα κομμάτια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης επιθυμεί, η Αγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι «η διαφορά ανάμεσα στο να είναι μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. και στο να έχει εταιρική σχέση μαζί της ως τρίτη χώρα πρέπει να γίνει σαφής και θα γίνει».
Εσωτερικές δυσκολίες
Όπως γράφει η «Καθημερινή» οι εσωτερικές δυσκολίες της Τερέζα Μέι, που δέχεται απειλές από τους «σκληρούς» του κόμματός της ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους ηγέτες των «27». «Αν απέναντί σου έχεις κάποιον που δεν έχει ισχυρή εντολή, είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευθείς», δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπουσκαϊτέ.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο ορίζοντας της συμφωνίας είναι ακόμη μακρινός. «Εχουμε δει πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. Μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, πρόοδος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου και να μην έχουμε συμφωνία έως το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, που είναι και εκ των βασικών συντελεστών της εκστρατείας για τη βρετανική αποχώρηση.
Εως τότε, υποστηρικτές και επικριτές του σκληρού Brexit θα συνεχίζουν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Χθες, ο πρώην πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Τζον Μέιτζορ καταφέρθηκε εναντίον όσων είχαν παρουσιάσει το Brexit ως υπόσχεση ευημερίας. «Πιστεύω ότι αυτοί που υποσχέθηκαν κάτι που ποτέ δεν θα γίνει οφείλουν να λογοδοτήσουν», είπε ο Μέιτζορ. «Επεισαν κόσμο, παραπλανώντας τον, να ψηφίσει για να γίνει πιο αδύναμος και πιο φτωχός. Αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ούτε θα το συγχωρήσουμε ποτέ».