Συνεχίζεται το ράλι τιμών στο σκληρό σιτάρι που μετά τα 45 λεπτά το κιλό που έπιασε η Φότζια, η εγχώρια αγορά ακολουθεί την ανοδική τάση με την τιμή παραγωγού να παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χάλκης να ξεκινά διαγωνισμό με τιμή βάσης τα 43 λεπτά το κιλό.

Η ανακοινωθήσα τιμή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χάλκης αποτελεί μέχρι στιγμή την υψηλότερη που έχει επιτευχθεί πανελλαδικά, για την φετινή χρονιά.

Την ίδια στιγμή και ο συνεραιρισμός Πλατυκάμπου όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρός του Γιάννης Κουκούτσης ξεκινά διαγωνισμό για συγκεντρωθείσες ποσότητες βάζοντας τον πήχη πάνω από τα 40 με 42 λεπτά το κιλό, ενώ ανάλογη τακτική αναμένται να ακολουθήσει και ο ΑΣ Νίκαιας για όσα σιτάρια δεν έχουν δέσσμευση με τη συμβολαιακή γεωργία..

Η Διοίκηση του Συνεταιρισμού Χάλκης απευθύνει πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, με τιμή πώλησης τα 43 λεπτά (42 λεπτά τιμή παραγωγού). Μπορεί η τιμή αυτή να είναι το απόγειο μέχρι στιγμής για τον Συνεταιρισμό, όμως η φετινή χρονιά είχε ήδη μπει σε μια καλή πορεία και από πιο νωρίς καθώς στις αρχές του Αυγούστου είχε «κλεισθεί» συμφωνία για 500 τόνους με 30 λεπτά, ενώ προ ημερών πούλησε και άλλους 200 τόνους με 38 λεπτά. Οι όλο και αυξανόμενες τιμές φαίνεται ότι συνεχίζουν και βρίσκουν ανταπόκριση από τους αγοραστές ωθώντας τους παραγωγού να κρατάνε ακόμα στις αποθήκες τους το προϊόν και να αρνούνται να το διαθέσουν ακόμα και έναντι 38 λεπτών το κιλό, αναμένοντας περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Χάρη στις καλές φετινές μέσες στρεμματικές αποδόσεις που πέτυχε η καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Χάλκης και έφτασαν τα 550 κιλά ο Συνεταιρισμός είχε συγκεντρώσει 2.300 τόνους στις αποθήκες του.

Η καλή πορεία των τιμών και το ράλι ανόδου αποτυπώθηκε την προηγούμενη περίοδο και από τις συμφωνίες που είχαν κλείσει και άλλη Συνεταιρισμ΄στην Ελλάδα με πρώτο τον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου που πούλησε με 28,5 λεπτά το κιλό, την ΕΑΣ Βόλου με 34 λεπτά, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου ο Συνεταιρισμός Νίκαιας θα βγάλει νέα πρόσκληση, τόσο για τα συμβολαιακά, όσο και για τα ελεύθερα σιτηρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρόσφατα χρονικά δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο ράλι στην τιμή του σκληρού, με τους συντελεστές της αγοράς να τοποθετούνται με αμηχανία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία. Στο μυαλό ορισμένων παίζει ένα απότομο γύρισμα της αγοράς, ωστόσο τα θεμελιώδη δείχνουν ότι το ράλι γίνεται πάνω σε γερά ερείσματα.

Πηγή πληροφοριών : agronews.gr