Ενώπιον ενός πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας θα βρεθεί η ελληνική κοινωνία τους πρώτους μήνες του 2022, καθώς δεν λένε να υποχωρήσουν οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή και ο πληθωρισμός .
Οι αυξήσεις στην ενέργεια, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων δια του Θεσσαλού υπουργού Ενέργειας κ. Σκρέκα δεν είναι από μόνες τους ικανές να αναχαιτίσουν το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά, ενώ οι αυξήσεις των τιμών που θα δούμε σε διάφορες κατηγορίες ειδών πρώτης ανάγκης θα είναι οι μεγαλύτερες που θα έχουν βιώσει οι νεότερες γενιές, ιδίως η τελευταία που ωρίμασε την τελευταία 20ετία κάτω από την προστασία της ασπίδας του ευρώ.
Για την ελληνική οικονομία εξίσου σημαντικό είναι να λήξει γρήγορα η περιπέτεια της παραλλαγής όμικρον που μπορεί να δίνει μέχρι στιγμής πιο ήπια νόσηση, ωστόσο λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων δημιουργεί συνθήκες αρρυθμίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Με τα πρωτόκολλα της καραντίνας τουλάχιστο για 5 ημέρες δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων που δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την απασχόλησή τους με τηλεργασία (εργαζόμενοι σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εμπορικά, οικοδομή, αγρότες και κτηνοτρόφοι, δημόσιες υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, εργαζόμενοι στην υγεία, σχολεία κ.λ.π.) αμέσως δημιουργείται ένα πλήγμα στην οικονομία που θα απαιτηθούν μήνες για να επουλωθεί.
Προκειμένου να αποκτήσουμε μια ιδέα των αυξήσεων που θα ακολουθήσουν, θα πρέπει να κοιτάξουμε την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών τον χρόνο που πέρασε και των αιτίων που οδήγησαν σε αυτήν την άνοδο.
Το ράλι των ενεργειακών τιμών των τελευταίων εβδομάδων είναι ήδη γνωστό.
Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη από 20 ευρώ η Μεγαβατώρα πέρυσι, πριν από λίγες μέρες έφτασε τα 180 ευρώ και μετά τις εισαγωγές αμερικανικού LNG έχει πέσει στα 70 ευρώ, παραμένοντας όμως πάνω από 3,5 φορές ακριβότερο.
Η πτώση των τελευταίων ημερών φαίνεται πρόσκαιρη καθώς η μειωμένη προσφορά θα ανεβάσει τις τιμές στις αγορές της Ασίας και τα αμερικανικά φορτία θα κατευθυνθούν
εκ νέου προς τις αγορές που πληρώνουν καλύτερα.
H μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον τελευταίο χρόνο στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί από τη ζώνη των 50 ευρώ κοντά στα 200 ευρώ η Μεγαβατώρα.
Ωστόσο αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως επισημαίνουν επιδημιολόγοι και μέχρι το Φλεβάρη έχουμε ύφεση της πανδημίας, τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρώπη, μπορούμε να ευελπιστούμε βάσιμα ότι θα έρθει το καλοκαίρι μία εκρηκτική ανάκαμψη με τη μορφή ελατηρίου, από τον τουρισμό.
Το ίδιο όμως δεν μπορεί να ειπωθεί και για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που πολλές από αυτές έχουν την έδρα τους και στη Θεσσαλία προφέροντας σημαντικές θέσεις απασχόλησης στο ντόπιο εργατικό δυναμικό.
Με αυτά τα κόστη ενέργειας, υπάρχουν επιχειρηματίες που τους επόμενους μήνες θα εργάζονται οι επιχειρήσεις τους μόνο για να βγάλουν το κόστος της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου.
Εδώ φαίνεται το λάθος που έγινε στη γρήγορη μετάβαση της χώρας από το λιγνίτη στο εισαγόμενο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να έχει αξιοποιήσει τον πλούτο από τις δικές της πηγές παραγωγής ενέργειας, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά. Σε χώρες όπως η Ελβετία και η Νορβηγία η αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών βρίσκεται στο 90% και στην Ελλάδα μόλις στο 35%.
Αποτέλεσμα αυτού είναι τα υδροηλεκτρικά να συνεισφέρουν στο ενεργειακό μείγμα
της χώρας στο 16%, ενώ θα μπορούσαν να υπερβαίνουν ακόμη και το 40% ρίχνοντας κατακόρυφα το κόστος της ενέργειας και καθιστώντας εκ νέου ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Είναι προφανές πως για να συμβεί αυτό απαιτείται ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού μας κεφαλαίου να απασχοληθεί με την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων στον Αχελώο αφενός και αφετέρου σημαντικό μέρος των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης να κατευθυνθούν σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί τα υδροηλεκτρικά φράγματα, είναι τα μόνα green deal έργα πολλαπλής σκοπιμότητας, αφού και τη γεωργία της χώρας θα αναπτύξουν και θα τη καταστήσουν αυτάρκη ακόμη και από εισαγωγές κρέατος και γάλακτος και νερό πόσιμο
θα διασφαλίσουν στο μέλλον για τη χώρα και αντιπλημμυρική θωράκιση θα προσφέρουν και δωρεάν καθαρή «πράσινη ενέργεια». Στο ΕΣΕΚ (το σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα) που κατέθεσε ο προηγούμενος υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης αλλά και ο πριν από αυτόν υπουργός Ενέργειας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκης, υπήρχε πρόβλεψη για πρόσθετη υδροηλεκτρική ενέργεια μόνο από το φράγμα της Μεσοχώρας, ενώ δεν προβλεπόταν ούτε καν το κατά 70% ολοκληρωμένο φράγμα της Συκιάς. Το ερώτημα είναι: Έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε το φυσικό πλούτο της χώρας και να αφήνουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία εξαρτώμενες από τα γεωπολιτικά παίγνια της Ευρώπης να μαραζώνουν;