Κάλεσμα συμμετοχής στην πανθεσσαλική παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, απευθύνει στους αγρότες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Η παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 11 το πρωί.
Κινητοποιήσεις στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΛΓΑ έχουν προγραμματιστεί την ίδια ημέρα σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που αποφάσισε το αγροτικό κίνημα μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ κ.κ. Κώστας Τζέλλας και Γιάννης Τσιούτρας, σε συνέντευξη που παραχώρησαν χθες κάλεσαν χθες τους αγρότες να συμμετάσχουν στην αυριανή κινητοποίηση.
Μάλιστα, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστη από το χαλάζι η βαμβακοπαραγωγή σε περιοχές του Παλαμά, αλλά και τα πεπόνια στα Σέλλανα από ασθένειες που προκάλεσαν οι άκαιρες βροχοπτώσεις, υπογράμμισαν το πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος για έναν ΕΛΓΑ που να είναι δημόσιος φορέας, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% των παραγωγή απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναφέρει: «Την Τετάρτη 1 Ιουλίου υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα περιφερειακά καταστήματα του ΕΛΓΑ στην χώρα, κινητοποιήσεις από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους.
Η κατάσταση με τον ΕΛΓΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αλλά ούτε και να επιτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής που θα επιφέρει νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις.

Σε όλη την χώρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί ο αναχρονιστικός και αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

-Μεγάλη καθυστέρηση στις εκτιμήσεις και στις αποζημιώσεις των δικαιούχων που φτάνει στους 16 μήνες για την καταβολή του 100% .

-Τα έσοδα του ΕΛΓΑ αποκλειστικά στηρίζονται στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων με τις οποίες καλύπτονται και πάγια λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ καθώς οι κυβερνήσεις από το 2011 δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ.

-Ζημιογόνα αίτια που καλύπτονται από τον κανονισμό αλλά ο ΕΛΓΑ δεν τα δέχεται με διάφορες κατάπτυστες προφάσεις ώστε να μην τα αποζημιώνει καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν.

-Δεν παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί και αφήνει ακάλυπτα ζημιογόνα αίτια που κάθε χρόνο εμφανίζονται σε καλλιέργειες με συνέπεια οι αγρότες να χάνουν την παραγωγή τους, να μην αποζημιώνονται και να πληρώνουν και από πάνω τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές.

-Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντάξει ζημιογόνα αίτια στην ασφάλιση αλλά με αύξηση των ασφαλίστρων που ήδη είναι υπέρογκα.

Για όλα τα παραπάνω η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε μαζικές συγκεντρώσεις στα καταστήματα του ΕΛΓΑ την Τετάρτη 1 Ιουλίου απαιτώντας:

– Άμεση καταβολή του υπόλοιπου 35% για τις ζημιές του 2019. Να σταματήσει το αίσχος να δίνεται σταδιακά και τόσο αργοπορημένα η αποζημίωση των δικαιούχων που είναι δικά μας χρήματα και ενώ ήδη έχουμε προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ.

– ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές μας.

– ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

– Καμιά σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

– Καμιά σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

– Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ ώστε να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και αποζημιώσεις».