Σκέψεις για πλαφόν στις περικοπές και σενάρια για αναβολή και τμηματική μείωση

Η τρόικα περιμένει στη γωνία, όμως η κυβέρνηση συνεχίζει το εμπόριο ελπίδας προς τους συνταξιούχους, υποσχόμενη ότι το μέτρο της περικοπής στις συντάξεις δεν θα ισχύσει. Τα σενάρια πάνε και έρχονται και τώρα, μετά τα αυστηρά μηνύματα των δανειστών φαίνεται ότι η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμο έτσι ώστε να μπορέσει να “πουλήσει” μικρότερη ή “κοινωνικά δικαιότερη” μείωση.

Ήδη διαρρέουν σενάρια για μειώσεις που δεν θα είναι τελικά στο 18%, αλλά 5%, 8% ή 9%. Παράλληλα έρχονται σενάρια στο φως τα οποία βάζουν και πλαφόν με βάση το ύψος της σύνταξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” ένα απ’ τα νέα σενάρια προβλέπει την εφαρμογή της περικοπής 18% μόνο για τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Αυτό πιθανότατα λειτουργήσει σε διπλή κατεύθυνση. Προς την πλευρά των δανειστών η κυβέρνηση θα μπορεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο περικοπών ενώ προς το εσωτερικό θα μπορεί να στηρίξει το αφήγημα ενός “κοινωνικά δίκαιου” μέτρου, καθώς δεν θα μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις.

Το νέο σενάριο

Παράλληλα φαίνεται ότι “τρέχει” το σενάριο οι περικοπές να είναι μικρότερες για όλους. Να μην φτάσουν δηλαδή στο 18%, αλλά να μείνουν στα επίπεδα του 8% ή του 9%. Σε αυτή την περίπτωση το αφήγημα της κυβέρνησης προς το εσωτερικό θα είναι το γνωστό, παλέψαμε αλλά δεν τα καταφέραμε, πετύχαμε ωστόσο οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών να περιοριστούν.

Όλα αυτά την ώρα που τρέχουν και τα σενάρια για αναβολή για ένα εξάμηνο της μείωσης, έτσι ώστε να δοθεί πολιτικός χρόνος στην κυβέρνηση ενόψει εκλογών, αλλά και το σενάριο της τμηματικής περικοπής σε βάθος δύο ετών.

Καμμένος: Θα αλλάξουμε τον νόμο – Δεν θα γίνουν περικοπές.

Το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης ωστόσο παραμένει. Οι περικοπές δεν χρειάζονται, λένε τα κυβερνητικά στελέχη και το επανέλαβε σήμερα ο Πάνος Καμμένος. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υπουργός Άμυνας προσέθεσε μάλιστα ότι η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων θα γίνει με νέο νόμο.

Όπως ανέφερε ο Πάνος Καμμένος “η λύση είναι να έχουμε τα οικονομικά στοιχεία, να αποδείξουμε με τον προϋπολογισμό ότι βγαίνουν και τότε να εξηγήσουμε σε όλους τους εταίρους ότι εμείς δεν προχωράμε στην εφαρμογή του μέτρου”.

Πηγή: newsit.gr