Ποιες ειδικότητες θα λειτουργούσαν στην Καρδίτσα

Την αναστολή έναρξης λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων των Πανεπιστημίων, αποφάσισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Την απόφαση της Ν. Κεραμέως, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης τηλεφωνικά στους Πρυτάνεις.

Ο υφυπουργός Παιδείας είπε στους Πρυτάνεις ότι αναμένεται η υπουργός να υπογράψει σχετική απόφαση “αναστολής” τις επόμενες ημέρες.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε καταρτίσει 10 προγράμματα διετούς φοίτησης δωρεάν παρακολούθησης και χωρίς εξετάσεις, για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι ειδικότητες στο νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που σταματούν πριν καν ξεκινήσουν:

Ειδικός Σχεδιασμού – Παραγωγής Επίπλου, Καρδίτσα

Τεχνικός Αγροδιατροφής Κτηνοτροφικών Προϊόντων, Καρδίτσα

Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Εστίασης, Λάρισα

Τεχνικός Ποτοποιίας – Αποσταγματοποιΐας, Λάρισα

Τεχνικός Αγροτικών Καλλιεργειών, Λάρισα

Μεσίτης – Διαχειριστής Ακίνητης Περιουσίας, Βόλος

Τεχνικός Κηποτεχνίας και Αστικού Πρασίνου, Βόλος

Εργοδηγός – Τεχνικός εργοταξίου, Βόλος

Τεχνικός Δενδροκομίας-Ελαιοκομίας, Λαμία

Ειδικός οργάνωσης δραστηριοτήτων σε εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού, Τρίκαλα

Τα προγράμματα επρόκειτο να αρχίσουν τον Οκτώβρη, με τις εγγραφές να γίνονται τον Σεπτέμβρη.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την αναστολή έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κεντρική μας στρατηγική στόχευση είναι να αναδείξουμε τις αστείρευτες δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, από λύση ανάγκης για λίγους που θεωρείται σήμερα. Είναι βέβαιο ότι, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι συντονισμένες παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) και η Δια Βίου Μάθηση (ΔΒΜ) θα συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων.

Ωστόσο το σημερινό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του νομοθετικού πλαισίου, την παροχή της από παράλληλες δομές και την ανάγκη πιστοποίησης των παρεχόμενων προγραμμάτων, επιβάλλει την εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου.

Εν όψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου και με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη διόρθωσης στρεβλώσεων του συστήματος συνολικά, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.»