Η πατρώα γη του Αγίου Θεοδώρου, αγκαλιάζει από το μεσήμερι του Σαββάτου τα οστά του ηρωικού ΕΛΔΥΚάριου- έφεδρου Ανθυπασπιστή Θωμά Κουκούλη, ο οποίος σκοτώθηκε στην Κύπρο το 1974, κατά την τούρκικη εισβολή.


Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στον Άγιο Θεόδωρο, όπου επέστρεψε με στρατιωτικές τιμές μετά από 47 χρόνια το λείψανο του ήρωα. Συγγενείς και κάτοικοι της κοινότητας, εκπρόσωποι του στρατού και των τοπικών αρχών, αψηφώντας την κακοκαιρία, έδωσαν το «παρών» και απέτισαν φόρο τιμής στον ήρωα Θωμά Κουκούλη.


Συγκινητική ήταν η παρουσία συμπολεμιστών του Θωμά Κουκούλη στην Κύπρο, τριών Καρδιτσιωτών και τριων Τρικαλινών, οι οποίοι μάλιστα σε ηλικία 19-21 ετών ήταν στον ίδιο λόχο βαρέων όπλων.


Αρχικά στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεοδώρου στην πλατεία της κοινότητας τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθως η ταφή των οστών του Καρδιτσιώτη ήρωα στο κοιμητήριο του χωριού.

Υπενθυμίζουμε ότι τα λείψανα του Θωμά Κουκούλη επέστρεψαν στην Ελλάδα πριν από μερικές εβδομάδες μαζί με τα λείψανα άλλων έξι ηρώων. Είχε προηγηθεί η ταυτοποίηση τους, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής.

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου τιμούμε μια θλιβερή επέτειο για τον Ελληνισμό, μια τραγωδία που τον σημάδεψε βαθύτατα. Στις 20 Ιουλίου του 1974 πριν από 47 χρόνια, οι τουρκικές ορδές εισέβαλαν στην Κύπρο αποβιβάζοντας στρατεύματα στην Κερύνεια.

Οι στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) και η Κυπριακή Εθνοφρουρά πολέμησαν ηρωικά υπερβάλλοντας πολλές φορές τους εαυτούς τους. Η Κύπρος βίωνε τις δραματικότερες στιγμές του σύγχρονού βίου της. Οι στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ πολέμησαν σαν λιοντάρια απέναντι στους βάρβαρους εισβολείς.

Ανάμεσα στους Έλληνες της μητροπολιτικής Ελλάδας ήταν και ο στρατιώτης Θωμάς Κουκούλης από τον Άγιο Θεόδωρο Καρδίτσας. Οι μάχες με τους Τουρκους στρατιώτες ήταν αλλεπάλληλες. Ο Κουκούλης πολεμούσε με σθένος μην εγκαταλείποντας ούτε εκατοστό την θέση του. Οι σφαίρες σφύριζαν πάνω από τo κεφάλι του.

Μέσα στον χαλασμό εκείνου του καυτού Ιουλίου μια σφαίρα έκοψε το νήμα της ζωής του παλληκαριού από την Καρδίτσα, περνώντας τον ταυτόχρονα στο πάνθεον των ηρώων του Ελληνισμού, φορώντας του τα αθάνατα φτερά της δόξας. Ήταν 21η Ιουλίου του 1974 όταν έπεφτε νεκρός ο Θωμάς Κουκούλης, αφήνοντας τα κόκαλα του στην γη της Κύπρου, όπως και εκατοντάδες άλλοι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι ποτίζοντας με το αίμα τους το αιώνιο δένδρο της Ελευθερίας του Ελληνισμού.