Μεταβαίνει σήμερα σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη μετά την αύξηση των κρουσμάτων – «Υπό εξέταση η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική για να ισχύει το πιστοποιητικό» – Αναλυτικά όλα όσα αλλάζουν από αύριο – Θωμαΐδης: Μη αναστρέψιμη η πορεία σε ορισμένες περιοχές

Για τον στόχο των μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης σημειώνοντας πως στόχο έχουν την προστασία των ανεμβολίαστων. Την ίδια ώρα, ο κ. Πλεύρης μεταβαίνει σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία μετά και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής, τόνισε ότι ειδικά στα καταστήματα της εστίασης όπου φαίνεται να υπάρχει μια καταστρατήγηση των κανόνων, οι έλεγχοι θα είναι εξαντλητικοί, προειδοποιώντας πως όσοι θα παρανομήσουν, θα το μετανιώσουν. Αναφερόμενος δε στην Εκκλησία είπε πως θα ήταν πρακτικά αδύνατο να υποχρεώσει η Πολιτεία τους ναούς να κάνουν έναν τέτοιο έλεγχο και δεν είναι δυνατόν να εμποδιστεί η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα.

Το νέο στοιχείο που αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας, είναι ότι στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί σήμερα για τα νέα μέτρα, θα προβλέπεται ότι τα παιδιά μέχρι 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μεικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.

Για την τρίτη δόση του εμβολίου

Αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους ανεμβολίαστους, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από 6 μήνες. Αποκάλυψε δε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.
Ο υπουργός Υγείας, διαβεβαίωσε ότι τα εξεταστικά κέντρα που βρίσκονται σε λειτουργία μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν και μάλιστα έχει εξασφαλιστεί και επάρκεια εμβολίων, ώστε αν αύριο όλοι όσοι μπορούν ζητήσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου θα εξυπηρετηθούν άμεσα.

Για τις αντοχές του ΕΣΥ

Ερωτηθείς για το θέμα των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση της Κυβέρνησης να τίθενται σε αναστολή και πως όσοι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν βγει σε αναστολή έχουν αντικατασταθεί.

Πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει απεριόριστος αριθμός γιατρών και ειδικά σε κάποιες ειδικότητες όπως αυτή του αναισθησιολόγου υπάρχει έλλειψη και για το λόγο αυτό ακόμη κι αν χρειαστεί να αναπτυχθούν και άλλες ΜΕΘ θα λειτουργήσουν με το προσωπικό που είναι διαθέσιμο σήμερα.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης θα δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να ενισχύσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όπου υπάρχουν ελλείψεις και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη.

Σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη για την πορεία της πανδημίας

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει σήμερα στη Λάρισα, προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον διοικητήτης 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Φώτη Σερέτη και με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό. Στην συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συσκέψεις με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη, καθώς και με διοικητές Νοσοκομείων και θα πραγματοποιήσει ομιλία στο 6ο Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Με τη Θράκη, τη Θεσσαλία, όπως και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας να έχουν βυθιστεί στο «βαθύ κόκκινο» στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αλλά και την υπόλοιπη χώρα να βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σταθερά «στο κόκκινο», η ανάσχεση του κορωνοϊού απαιτεί ενισχυμένα αντανακλαστικά, καθώς νέο, «μαύρο» ρεκόρ σημειώθηκε χθες στην Ελλάδα, με 6.808 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Την ίδια ώρα μη αναστρέψιμη χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκεύης, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δε θα έχουν κάποιο ουσιαστικό ή άμεσο αποτέλεσμα. Ο κ. Θωμαΐδης ήταν κατηγορηματικός στη διαπίστωση ότι οι ανεμβολίαστοι οδηγούν την πανδημία και αναφέρθηκε στο στέλεχος Δέλτα το οποίο καθιστά πολύ εύκολη τη μετάδοση του ιού.