Στις 30 Μαρτίου ανοίγει το «ΑΝΑΣΑ 2» για τις επιχειρήσεις στη Θεσσαλία

Ένα μήνα προθεσμία θα έχουν για τις αιτήσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη του προγράμματος «ΑΝΑΣΑ 2» της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ως στόχο έχει να επιδοτήσει με ένα εφάπαξ ποσό 2.000 – 7.000 ευρώ τις επιχειρήσεις.
Η προκήρυξη του προγράμματος θα γίνει στις 30 Μαρτίου και οι Θεσσαλικές επιχειρήσεις θα έχουν προθεσμία ενός μηνός για την υποβολή των αιτήσεων.
Θυμίζουμε πως ο πρώτος κύκλος του Προγράμματος ΑΝΑΣΑ, του 2020, ήταν προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ και είχαν υποβληθεί συνολικά 6.500 αιτήσεις, από τις οποίες ικανοποιήθηκαν πάνω από 3.000. Άφησε όμως αρκετούς παραπονούμενους, καθώς έπρεπε να μοιραστεί με καλύτερη αναλογία τόσο μεταξύ των κλάδων όσο και εντός του κάθε κλάδου.
Ο δεύτερος κύκλος έρχεται να καλύψει κάποιες ατέλειες του πρώτου, καθώς η Περιφέρεια έλαβε υπόψη όλες τις επισημάνσεις που υποβλήθηκαν από θεσμικούς φορείς ή και επιχειρήσεις βάζοντας πρωτίστως αρκετούς ΚΑΔ που εξαιρέθηκαν στο «ΑΝΑΣΑ 1».
Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σχετικά με το Πρόγραμμα που δίνει για δεύτερη φορά ανάσα ρευστότητας σε νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοιού: «Από τις αρχές του χρόνου έχουμε κάνει προδημοσίευση του ΑΝΑΣΑ ΙΙ για να ενημερώσουμε εγκαίρως τις επιχειρήσεις και να προετοιμαστούν οι σύμβουλοι που θα αναλάβουν την σύνταξη και υποβολή των αιτήσεων. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα γίνουν σωστά και χωρίς προβλήματα, γιατί δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Η προκήρυξη του Προγράμματος γίνεται στις 30 Μαρτίου. Αυτή είναι η ημερομηνία που μας δόθηκε από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Υπουργείου. Το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ ΙΙ είναι συνολικού προϋπολογισμού 23,5 εκατομμυρίων ευρώ, πρόσθετα ενισχυμένο κατά 1,5 εκατ. ευρώ στο Βόλο, 1 εκατ. ευρώ στα Τρίκαλα και 1 εκατ. ευρώ στην Καρδίτσα, αποκλειστικά για επιχειρήσεις εντός της χωρικής έκτασης των Προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Στο Δήμο Λαρισαίων έχουμε εκχωρήσει 1 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και ο Δήμος θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις εντός της χωρικής έκτασης του ΒΑΑ με πρόγραμμα του. Έχουμε κάνει αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο ΑΝΑΣΑ: Για πρώτη φορά, από το ΑΝΑΣΑ ΙΙ ενισχύονται νεοσύστατες επιχειρήσεις (με έναρξη λειτουργίας εντός του 2020) με το πάγιο ποσό των 2.000 ευρώ, ενώ οι υφιστάμενες επιχειρήσεις ενισχύονται με ποσά από 2.000 έως 7.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους» διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης.