Σύσκεψη έπειτα από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με θέμα την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και την αύξηση των μέτρων βιοασφάλειας στην Π.Ε. Καρδίτσας, μετά το πρόσφατο κρούσμα της νόσου σε οικόσιτη εκτροφή στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας και Εξυπηρέτησης του πολίτη κ. Νικόλαος Καραγιάννης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ.κ. Κώστας Γαϊτανίδης, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και Λία Ρογγανάκη, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, ο Καθηγητής Κτηνιατρικής Επιδημιολογίας, της Κτηνιατρικής Σχολής Π.Θ. κ. Λεωνίδας Λεοντίδης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Χοίρων της Κτηνιατρικής Σχολής Π.Θ., κ. Βασίλειος Παπατσίρος , ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Παναγιώτης Τσιαμπαλής, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Καρδίτσας κα. Χρύσα Παπαβάιου, το Δασαρχείο Καρδίτσας εκπροσώπησε η κα Ελένη Αγναντοπούλου, το Δασαρχείο Μουζακίου ο κ. Κωνσταντίνος Λιαγούμης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος, κ. Ιωάννης Μπούρας, οι υπεύθυνοι χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, σφαγείων και μονάδων ενδιάμεσου χειρισμού δερμάτων του Νομού.
Από τους δύο Καθηγητές Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε αναλυτικά το κρούσμα της Π.Ε. Σερρών, η διαχείριση αυτού και τα μέτρα που λήφθηκαν σε επίπεδο Νομού μετά την επιβεβαίωση του, καθώς και οι οικονομικές επιπτώσεις στην χοιροτροφία και την αγροτική οικονομία της χώρας, στην περίπτωση που η νόσος εξαπλωθεί στη χώρα. Επίσης συζητήθηκαν τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να ληφθούν στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, στα σφαγεία και στις μονάδες ενδιάμεσου χειρισμού δερμάτων.
Τονίστηκε, όπως και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τον ίδιο λόγο στις 15 Οκτωβρίου 2019 ότι το νόσημα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν κινδυνεύει ο καταναλωτής από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.
Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στην Π.Ε. Καρδίτσας τόσο στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, στις οποίες έχει ήδη γίνει επιτόπιος έλεγχος καθώς και στις οικόσιτες εκτροφές και τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει για την αποτροπή της εισόδου του νοσήματος στο Νομό μας. Επίσης, παρουσιάστηκε το οργανόγραμμα των ελέγχων που θα υλοποιήσει η Υπηρεσία το προσεχές χρονικό διάστημα με κλιμάκια ελέγχου και ενημέρωσης σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες της περιοχής αρμοδιότητάς της.
Σημειώνεται ότι μετά από συνεδρίαση του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου (Τ.Κ.Ε) της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων, αποφασίστηκε η απαγόρευση της διατήρησης και εκτροφής οικόσιτων χοίρων στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.
Όσοι διατηρούν οικόσιτους χοίρους παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία προκειμένου να τους δοθούν οδηγίες.
Η Π.Ε. Καρδίτσας ζητά τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών και φορέων και τον συντονισμό των ενεργειών και προτρέπει τους εκτροφείς χοίρων να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας προκειμένου να προφυλαχθεί το ζωικό κεφάλαιο και η αγροτική οικονομία του Νομού μας.