Εκατομμυριούχος εν μια νυκτί έγινε ένας ανθρακωρύχος στην Τανζανία, μετά την πώληση δύο πολύτιμων λίθων τανζανίτη, των μεγαλύτερων που έχουν βρεθεί ποτέ στη χώρα.

Ο Σανινίου Λάιζερ πήρε 3,4 εκατομμύρια δολάρια από το υπουργείο εξόρυξης της χώρας για τους πολύτιμους λίθους, οι οποίοι έχουν συνολικό βάρος 15 κιλών. «Θα κάνουμε ένα μεγάλο πάρτι αύριο», δήλωσε ο Λάιζερ, ο οποίος είναι πατέρας πάνω από 30 παιδιών, στο BBC.

Ο τανζανίτης βρίσκεται μόνο στη Βόρεια Τανζανία και χρησιμοποιείται για την κατασκευή στολιδιών. Είναι ένας από τους σπανιότερους πολύτιμους λίθους στη Γη και ένας τοπικός γεωλόγος εκτιμά ότι μπορεί να εξαντληθεί εντελώς εντός των επόμενων 20 χρόνων. Η ελκυστικότητα του πολύτιμου αυτού λίθου έγκειται στην ποικιλία των αποχρώσεων, όπως το πράσινο, το κόκκινο, το μοβ και το μπλε. Η τιμή του καθορίζεται από τη σπανιότητά του – όσο καλύτερο το χρώμα και όσο πιο καθαρός είναι, τόσο υψηλότερη είναι και η τιμή.

Ο τανζανίτης είναι ένας σπάνιος πολύτιμος λίθος/Φωτογραφία: Wikipedia

Ο Λάιζερ εξόρυξε τους λίθους, βάρους 9,2 κιλών και 5,8 κιλών αντίστοιχα, την περασμένη εβδομάδα, αλλά τους πούλησε χθες, κατά τη διάρκεια μιας εμπορικής εκδήλωσης στη βόρεια περιοχή του Πολάρα στην Τανζανία. Μέχρι τώρα, ο μεγαλύτερος πολύτιμος λίθος τανζανίτη που είχε εξορυχθεί ζύγιζε 3,3 κιλά.

Ο πρόεδρος Τζον Μαγκουφούι τηλεφώνησε για να συγχαρεί τον Λάιζερ για το εύρημά του. «Αυτό είναι το όφελος των μικρών ανθρακωρύχων και αυτό αποδεικνύει πως η Τανζανία είναι πλούσια», δήλωσε.

Πώς θα αξιοποιήσει τα κέρδη του ο ανθρακωρύχος;

Ο 52χρονος Λάιζερ, που έχει 4 συζύγους, είπε ότι θα σφάξει μία από τις αγελάδες του για να το γιορτάσει. Σχεδιάζει επίσης να επενδύσει στην κοινότητά του, στην περιοχή Σιμαντζίρο της Μανγιάρα: «Θέλω να χτίσω ένα εμπορικό κέντρο και ένα σχολείο. Θέλω να χτίσω αυτό το σχολείο κοντά στο σπίτι μου. Υπάρχουν πολλοί φτωχοί εδώ γύρω που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Δεν είμαι μορφωμένος, αλλά μου αρέσει να γίνονται τα πράγματα με επαγγελματικό τρόπο. Έτσι θα ήθελα τα παιδιά μου να διευθύνουν την επιχείρηση επαγγελματικά».

Όπως είπε, τα χρήματα που κέρδισε δεν θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής του, ενώ θέλει να συνεχίσει να φροντίζει τις 2.000 αγελάδες του. Μερικοί ανθρακωρύχοι μικρής κλίμακας, όπως ο Λάιζερ, αποκτούν κυβερνητικές άδειες για να αναζητούν τανζανίτη, αλλά η παράνομη εξόρυξη είναι διαδεδομένη, ειδικά κοντά σε ορυχεία που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες.

Πηγή: iefimerida