Αφού άντεξαν σε ανέμους 40 κόμβων και το παγωμένο θαλασσινό νερό που έπεφτε πάνω τους, οι στριμωγμένοι και εξαντλημένοι υγειονομικοί υπάλληλοι έφτασαν μούσκεμα σε δύο νησιά του Μέιν στο Βόρειο Ατλαντικό στα τέλη του περασμένου μήνα για να κάνουν εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού.
Καθώς πάτησαν το πόδι τους στη στεριά του νησιού Little Cranberry, οι 65 κάτοικοί του άρχισαν να χορεύουν με ενθουσιασμό.
«Είναι μια ιστορική μέρα για το νησί», αναφώνησε ένας από αυτούς.
Σε όλο τον κόσμο, χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια και επινοητικότητα για να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο θα φτάσει σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι αποστέλλεται με πλοία στα νησιά, με σνόουμομπιλ σε χωριά της Αλάσκας και διαμέσου πολύπλοκων πλωτών οδών του Αμαζονίου σε ορισμένα δυσπρόσιτα μέρη της Βραζιλίας.
Προτού τελειώσει η πανδημία εκτιμάται ότι θα επιστρατευτούν drones, μοτοσικλέτες, ελέφαντες, άλογα και καμήλες για να παραδώσουν τα εμβόλια σε όλες τις γωνιές του κόσμου, δήλωσε ο Ρόμπιν Νάντι, επικεφαλής της ανοσοποίησης για τη UNICEF.
«Αυτό είναι άνευ προηγουμένου μιας και προσπαθούμε να παραδώσουμε ένα νέο εμβόλιο σε κάθε χώρα του κόσμου κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος», είπε.
Παρόλο που η διάθεση των εμβολίων είναι ασταθής σε μεγάλο μέρος του κόσμου και ορισμένα μέρη εξακολουθούν να περιμένουν τις πρώτες δόσεις τους, υπάρχει επείγουσα ώθηση για τον εμβολιασμό ατόμων σε δυσπρόσιτα μέρη που μπορεί να μην έχουν κρούσματα κορονοϊού αλλά την ίδια ώρα δεν έχουν τις απαραίτητες δομές για την αντιμετώπισή του.
Είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο.
Στο τραχύ και χωρίς δρόμους έδαφος της νοτιοδυτικής Αλάσκας, ο οργανισμός Yukon-Kuskokwim Health Corp (YKHC) ναυλώνει αεροπλάνα και χρησιμοποιεί σνόουμομπιλ αυτόν τον χειμώνα, για να παραδώσει το εμβόλιο σε σχεδόν 50 χωριά.
Η προσπάθεια εμβολιασμού εκεί ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν ακόμα από -20 έως – 34 βαθμούς Κελσίου και οι εργαζόμενοι έπρεπε να διασφαλίσουν ότι το εμβόλιο δεν θα παγώνει στις σύριγγες ή τις βελόνες. Παρά τις προκλήσεις, η εταιρεία υγείας παρέδωσε χιλιάδες δόσεις σε 47 χωριά σε ένα μήνα. Σε ένα από αυτά τα χωριά, οι κάτοικοι ανησύχησαν πολύ όταν ένας συντοπίτης τους πέθανε από κορονοϊό και δύο άλλοι αρρώστησαν, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού γιατρού.
Στην Ινδία, οι υγειονομικοί πρόσφατα ταξίδεψαν στο μικρό Μπαχακατζάρι, ένα χωριό κατά μήκος του ισχυρού ποταμού Βραχμαπούτρα στην απομακρυσμένη βορειοανατολική πολιτεία της Ασαμ, για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό σχεδόν 9.000 κατοίκων του.
Τα εμβόλια στάλθηκαν αρχικά στην κοντινότερη πόλη, Μοριγκάον, προτού διανύσουν το τελευταίο σκέλος με το αυτοκίνητο. Ανθρωποι από ένα κοντινό νησί μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας με βάρκα για εμβολιασμό.
Στη Βραζιλία, οι απομακρυσμένες κοινότητες του Αμαζονίου αντιμετώπισαν μια πρόκληση που σήμαινε πολύωρα ταξίδια με μικρά αεροπλάνα και βάρκες. Οπως σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές, η μεταφορά του εμβολίου στα χωριά αυτά ήταν σημαντική επειδή οι περισσότερες κοινότητες της ζούγκλας έχουν μόνο βασικές ιατρικές εγκαταστάσεις που δεν είναι εξοπλισμένες για τη θεραπεία σοβαρών κρουσμάτων κορονοϊού.
Οπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη έπρεπε να ξεπεράσουν την πρόκληση να πείσουν ορισμένους χωρικούς ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.
«Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα και είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρέχονται πληροφορίες υψηλής ποιότητας σε όλες τις ομάδες της κοινωνίας», δήλωσε εκπρόσωπος της GAVI (πρώην Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποίηση), η οποία επικεντρώνεται στη βελτίωση των εμβολιασμών σε φτωχές χώρες.
Για τους νησιώτες, το να φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα στις καλύτερες περιστάσεις θα σήμαινε ένα ολοήμερο ταξίδι για να κάνουν το εμβόλιο. Ο καιρός μπορεί να καθυστερήσει τα πλοία και τις βάρκες, αφήνοντας τους κατοίκους κολλημένους στο ίδιο σημείο για μέρες. Και μερικοί είναι πολύ αδύναμοι για να ταξιδέψουν.
(με πληροφορίες από Associated Press)