Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και σημείωσε ότι αυτό που μας ενώνει είναι οι κοινές αξίες.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς και δεσμέυτηκε ότι επί της δικής του διακυβέρνησης η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ θα είναι στενότερη από ποτέ.

Ολόκληρο το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν

“Σε αυτή την υπέροχη εορταστική μέρα είναι τιμή μου, να στείλω στον ελληνικό λαό τις καλύτερες ευχές μου και τη διαρκή φιλία του αμερικανικού λαού. Χαρούμενη 200η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας. Λυπάμαι ειλικρινά που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας αυτοπροσώπως. Ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα. Θυμάμαι τη χαρά που οι Αμερικανοί ένιωσαν, όταν γιορτάσαμε τη δική μας 200ή επέτειο.

Ήταν μια σημαντική στιγμή για τις ΗΠΑ, μια ευκαιρία να σκεφτούμε όλα όσα έχει επιτύχει η Δημοκρατία μας και να δεσμευτούμε εκ νέου στις βασικές αξίες που μας έφτασαν ως εδώ. Παρόλο που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί φέτος, καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε για να ελέγξουμε την πανδημία, γνωρίζω ότι οι Έλληνες και οι ελληνοαμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται μια συντριπτική υπερηφάνεια σήμερα. Το γνωρίζω για τι η αμερικανική δημοκρατία εμπνεύστηκε από το αρχαίο παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και η αμερικανική επανάστασή μας με τη σειρά της, βοήθησε να ενθαρρύνει τις θαρραλέες Ελληνίδες και τους Έλληνες, να ξεσηκωθούν και να επιτύχουν τη δικιά τους ανεξαρτησία.

Για 200 χρόνια οι μοίρες των εθνών μας ήταν αλληλένδετες. Νέοι από τις νεοσυσταθείσες Ηνωμένες Πολιτείες, εντάχθηκαν μαζί με τους Έλληνες στον αγώνα τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ατομική ελευθερία. Και όταν οι δυνάμεις το άξονα προέλαυναν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Έλληνες είπαν γενναία “όχι” και εντάχθηκαν μαζί μας στον αγώνα για τα παγκόσμια δικαίωματα. Μέσα από όλα αυτά, η κοινή μας ιστορία, οι στενοί μας δεσμοί η οικογένεια και ο πολιτισμός μας, η οικονομική και αμυντική μας συνεργασία μας ενώνουν. Αλλά αυτό που μας ενώνει πραγματικά είναι οι αξίες μας. Είμαστε δυο λαοί με την κοινή πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια.

Και είναι η κοινή μας δέσμευση στην ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, που μας δίνει τη δυνατότητα να γράφουμε το μέλλον μας, είτε πριν από 200 χρόνια, είτε σήμερα. Έχω δει από κοντά το θάρρος, τη δύναμη και τον χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών κοινοτήτων.

Είχα την τιμή να συνεργαστώ για τόσα πολλά χρόνια με τόσους Έλληνες ηγέτες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα είναι στενότερη από ποτέ, στη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα υπερήφανος, να είμαι ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα βοηθήσει να ξεκινήσει, τα επόμενα 200 χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας μας. Οπότε συγχαρητήρια και πάλι και σας εύχομαι μια ασφαλή και χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας”.

Πηγή : news247