Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε, το βράδυ της Τετάρτης, με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αποκάλυψε ο Ζόραν Ζάεφ.

Λίγες μόλις ώρες μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά κι ενώ το VMRO στην αντίπερα όχθη αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων για τις συνταγματικές αλλαγές, οι δύο πρωθυπουργοί αξιολόγησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και υπογράμμισαν την ανάγκη της ψήφισης και εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως «με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένουμε αφοσιωμένοι στις προοπτικές των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα. Για τα νέα Βαλκάνια που θα έχουν ως βάση τη φιλία, τη συνεργασία, την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, ώστε οι πολίτες να ζουν ευτυχισμένοι».

Παράλληλα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε, όπως μεταδίδει το MIA, ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι παραμένει αφοσιωμένος στη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι ανέλαβε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για την πλήρη προσήλωση της Ελλάδας στη συμφωνία» σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το κοινοβούλιο των Σκοπίων θα δώσει το «πράσινο φως» την Παρασκευή για τις συνταγματικές αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε νέα έκκληση προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να αδράξουν -όπως είπε- την ιστορική ευκαιρία και να δώσουν θετική ψήφο στη Βουλή για να προχωρήσει η διαδικασία.

Ωστόσο, εξήγησε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει αλλαγές που επιβεβαιώνουν και ενισχύουν την εθνική ταυτότητα και γλώσσα και που εγγυώνται το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη, καλώντας όλες τις πλευρές να δείξουν συναίνεση.

Πηγή: Ιn.gr