Δυσαρέσκεια στις τάξεις των αγροτών της Καρδίτσας

Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου, από όσα άκουσαν ή μάλλον δεν άκουσαν από τα χείλη του πρωθυπουργού το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το θέμα του αγροτικού πετρελαίου θα εξεταστεί μετά την αξιολόγηση του Σεπτέμβρη και εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, προβλημάτισε τους αγρότες που ανέμεναν πως μία προεκλογική του δέσμευση από την ομιλία του στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα, στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών θα υλοποιούνταν άμεσα.

Ωστόσο η αγωνία τους και ο σκεπτικισμός για τον επικείμενο χειμώνα, επιτείνεται από το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες ξεκινά η εκκοκκιστική περίοδος και τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα από πλευρά τιμών, οι οποίες αναμένεται, λόγω των διεθνών συγκυριών να είναι κάτω σε σχέση με τις περσινές.

Επίσης συνυπολογίζουν και το ότι έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από 9 ως 11%, γεγονός που εκτοξεύει αντί να συρρικνώνει το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα σε όσους ποτίζουν με γεωτρήσεις και είναι πολλοί στο ανατολικό τμήμα της Θεσσαλίας.

«Τίποτα δεν ακούσαμε»

«Τίποτα απολύτως δεν ακούσαμε για τους αγρότες.  Η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν ακουμπάει τους μικρομεσαίους αγρότες που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα και η πλειοψηφία τους καλύπτεται από το αφορολόγητο» υπογράμμισε ο Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων κ. Κώστας Τζέλλας.

«Επίσης στο κενό έπεσαν τα όσα προεκλογικά έλεγαν για το αγροτικό πετρέλαιο και τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ τίποτα δεν ακούσαμε και για το καθεστώς των ανοιχτών και χαμηλών τιμών που παγιώνεται σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Το θέμα των τιμών ειδικά στο βαμβάκι δεν θα το αφήσουμε έτσι. Ήδη ακούγονται διάφορα για εξευτελιστικές τιμές φέτος, κάτι που δεν πρόκειται να το δεχθούμε και ζητάμε να πληρωθούμε με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής» ανέφερε και πρόσθεσε: «ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν είχαμε ούτε έχουμε αυταπάτες. Οι πολιτικές της ΚΑΠ και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων οξύνουν τα προβλήματα του μικρομεσαίου αγροτικού κόσμου, για τα οποία λύσεις θα διεκδικήσουμε στο δρόμο. Μέσα από τον αδιάκοπο, επίπονο και δίκαιο αγώνα που δίνουμε. Γίνεται αντιληπτό ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος.  Καλούμε τους αγρότες να ενισχύσουν τους αγροτικούς συλλόγους των περιοχών τους  καθώς το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ενημερωτικές συσκέψεις για τα καυτά θέματα του κόστους παραγωγής, των τιμών στο βαμβάκι και τα άλλα αγροτικά προϊόντα, τον ΕΛΓΑ και τη νέα ΚΑΠ που έρχεται».

Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στα τέλη του Οκτώβρη να επισκεφθεί τη Λάρισα και ίσως εκεί, εφόσον όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση του Οκτωβρίου να έχει να εξαγγείλει κάτι για επιστροφή μέρους του ΕΦΚ πετρελαίου, προκειμένου να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις και να κάμψει τις αντιδράσεις των αγροτών, που είδαν και φέτος τη σοδειά τους σε πολλές καλλιέργειες να πλήττεται από τα καιρικά φαινόμενα και αναμένουν να υπάρξουν δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Φαίνεται ότι η περίοδος χάριτος προς την κυβέρνηση σταδιακά εξαντλείται από την πλευρά των αγροτών που έκαναν υπομονή όλο το καλοκαίρι αναμένοντας να «ξετυλίξει» την αγροτική της πολιτική και σίγουρα δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τη μοναδική αναφορά του πρωθυπουργού το Σάββατο το βράδυ στην ομιλία του στο «Βελλίδειο» για κάποια μείωση στο φόρο ταξινόμησης για την αγορά καινούριων αγροτικών μηχανημάτων. Ήταν και το μοναδικό άμεσο μέτρο που αφορούσε τους αγρότες, ενώ και η αναφορά Μητσοτάκη στους ελέγχους για τις λαθραίες εισαγωγές από Βουλγαρία, γάλακτος και κρέατος , γνωρίζουν ότι είναι συγκυριακή λόγω της επιδημίας της πανώλης των χοίρων στη γειτονική χώρα…