Για την αγροτική πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση των νέων αγροτών και του οικονομικού τομέα στη μετάcovid εποχή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για τους νέους αγρότες, από 15.000 δίνουμε 40.000 ευρώ με συγκεκριμένο πλάνο», δήλωσε ο Σπήλιος Λιβανός και τόνισε ότι «όλοι μαζί πολεμή- σαμε και ενισχύσαμε τον βασικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ, έτσι μπορούμε να έχουμε πάνω από το 3% του προϋπολογισμού μας για τους νέους αγρότες.

Βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι να ενισχύσουμε τους νέους αγρότες και μέσα από αυτό την ελληνική περιφέρεια». Σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών, επανέλαβε ότι, ενισχύονται οι έλεγχοι, χωράφι το χωράφι ώστε «να βλέπουμε ποιοι έχουν πραγματική ανάγκη» και αναφέρθηκε στη χθεσινή τροπολογία που προβλέπει αποζημιώσεις από τον πα- γετό του Μαρτίου και του Απριλίου, σε περιοχές κυρίως της Μακεδονίας, της Κεντρικής Ελλάδας και ένα κομμάτι Πελοποννήσου.

Εξηγώντας ότι αυτό γίνεται γιατί όταν παρεισφρύουν κάποιοι πονηροί, τελικά μειώνεται το ποσό που παίρνουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη γιατί έχουν υποστεί ζημιές. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λιβανός «καμία οικογένεια που έχει πληγεί πραγματικά δεν θα μείνει απροστάτευτη».

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίσθηκε σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής (μόνο ΚΚΕ και Μέρα25 δήλωσαν παρών), οι αγρότες που έχουν πληγεί από τον παγετό θα έχουν τη δυνατότητα στις επόμενες ημέρες να λάβουν προκαταβολή το 40% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Αναφερόμενος στην ΚΑΠ ο κ. Λιβανός τόνισε ότι το γεγονός πως για την Ελλάδα τα ποσά ενίσχυσης δεν περιορίσθηκαν, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, δείχνει το μέγεθος της επι- τυχίας της πολιτικής διαπραγμάτευσης που άσκησε ο πρωθυπουργός αλλά και ότι η Ευρώπη είναι δίπλα μας στην προσπάθεια που κάνουμε να στηρίξουμε τους αγρότες και την περι- φερειακή ανάπτυξη. Μέσω της ΚΑΠ «θα ενισχυθούν, όχι μόνο οι νέοι αγρότες, αλλά και τα συλλογικά σχήματα γιατί θέλουμε να ενώσουμε τους αγρότες, οι περιβαλλοντικές δράσεις ώστε ο αγρότης να είναι ο φρουρός του περιβάλλοντος, τα βιολογικά προϊόντα, η τεχνολογία και η καινοτομία στο πλαίσιο στήριξης της προσπάθειας για να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας».

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους συνεταιρισμούς, καθώς όπως είπε ο Υπουργός, «επιδίωξή μας είναι να ανασυστήσουμε τους συνεταιρισμούς, υγιείς, για να μπορέσουν οι αγρότες να διώξουν τους μεταπράτες, να έχουν τη δύναμη να βγουν οι ίδιοι οι αγρότες στις αγορές και να είναι και πιο προσιτές οι τιμές». Ο Σ. Λιβανός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «ελληνική διατροφή», ένα μεγάλο project που θα ανα- κοινωθεί μαζί με τον πρωθυπουργό, «ένα πρόγραμμα ομπρέλα», όπως το χαρακτήρισε, στο οποίο «θέλουμε να ταυτίσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή με τον σύγχρονο Έλληνα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά με την Ελληνική επανάσταση.

Συνδέουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την τοπικότητα των προϊόντων μας, την υγεία – γιατί τα ελληνικά προϊόντα μας δίνουν μακροζωία και ευζωία- τη γαστρονομία , τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Αυτό το πρόγραμμα θα έλθει σαν ομπρέλα σε όλες τις άλλες δράσεις μας για να έλθει να αναβαθμίσει πραγματικά τη θέση του Έλληνα αγρότη και της Ελληνίδας αγρότισσας.

Στόχος μας είναι η αγροτική οικονομία να είναι ο βασικός πυλώνας στη νέα αναπτυξιακή περίοδο μετά την πανδημία. Και ακριβώς επειδή εμπλέκεται με την εστίαση, με τον τουρισμό και τις εξαγωγές, είναι ένα πλαίσιο συνολικών πολιτικών- ακόμα και εξωτερικής πολιτικής, soft diplomacy – το οποίο θα μας επιτρέψει να δούμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, μετά την ολοκλήρωση αυτών των επενδύσεων που θα γίνουν μέσω της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα από το οποίο φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα μαμούθ για την άρδευση, Γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή».

Σχετικά με τους εργάτες γης, θύμισε ότι για πρώτη φορά δημιουργούνται πιλοτικά προγράμματα για να δούμε πώς μπορούν να ενταχθούν μετανάστες στο εργατικό δυναμικό κι επίσης διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία τεσσάρων υπουργείων μια πλατφόρμα μέσω της οποίας υπάρχει δυνατότητα για την καταβολή των εισφορών τους μέσω των εργοδοτών, καθώς έως τώρα, οι αγρότες γης έφταναν στη χώρα μας με τουριστική βίζα. «Δημιουργούμε και για αυτούς ένα πλαίσιο ισονομίας και ισοπολιτείας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.