Την περίοδο 1997 -2007, το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας, για να στηρίξει τα νοικοκυριά, παρείχε με το… τσουβάλι στεγαστικά δάνεια, πολύ συχνά στο 100% της αξίας του ακινήτου.
Ο δανεισμός εκτοξεύθηκε στα ύψη και τα ακίνητα μετατράπηκαν σε «φούσκα», η οποία όπως ήταν λογικό έσκασε.
Κι έφτασε το 2015, για να βιώσουν οι Ισπανοί ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό φαινόμενο.
Περίπου 100 οικογένειες την ημέρα εκδιώκονταν από το σπίτι τους, με την αστυνομία να έχει αναλάβει τον άχαρο ρόλο να επιβάλλει την τάξη βγάζοντας βίαια από τις οικίες τους πολίτες επειδή προφανώς δεν είχαν να πληρώσουν. Κανείς ωστόσο από αυτούς δεν ήταν στρατηγικός κακοπληρωτής.
Την 1η Μαΐου, αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα και ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται φόβοι, πως θα λάβουν χώρα εικόνες ανάλογες όπως και στην Ισπανία πριν πέντε χρόνια.Το νέο πτωχευτικό δίκαιο επιτρέπει στους πολίτες να κηρύξουν πτώχευση, όμως η πτώχευση δεν διασφαλίζει την υφιστάμενη περιουσία.
Η κατάσχεση όλης της περιουσίας θα μηδενίσει τα χρέη οπότε η πτώχευση ενός φυσικού προσώπου έχει σοβαρές συνέπειες.
Την ίδια ώρα, η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων εν μέσω αθέτησης πληρωμών θα θεωρηθεί από την δικαιοσύνη δόλια ενέργεια και θα απορριφθεί.
Γίνεται αντιληπτό πως αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα σημειωθούν ίδιες και χειρότερες εικόνες με αυτές της Ισπανίας.
Και αυτό δεν το θέλει κανείς, ειδικά, ο απλός κόσμος, που μπορεί να δει την περιουσία του να χάνεται εν μία νυκτί…
Κ.Φ.