Άμεσα να ξεκινήσουν

Το 50% του Ελλαδικού χώρου κινδυνεύει με ερημοποίηση αν αδρανήσουμε, προειδοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός σε εκδήλωση του υπουργείου για την παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης της ερημοποίησης.

Την ίδια ώρα ο Τρικαλινός Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας παρουσιάζοντας στη Βελγίδα Υπουργό τους βασικούς άξονες της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εκπονήσει και εφαρμόζει ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα και φιλόδοξα Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα στην Ευρώπη και ότι πάνω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση πράσινων δράσεων.

Αν υπάρχει ένα έργο και μάλιστα «πράσινο» που μπορεί να δώσει λύση στον κίνδυνο ερημοποίησης, αυτό δεν είναι άλλο από εκείνο της μεταφοράς μέρους των υδάτων από τον άνω ρου του Αχελώου. Μαζί με την υλοποίηση των φραγμάτων σε Μουζάκι, Ενιπέα, Πύλη κλπ, θα μπορέσει να καλυφθεί το ετήσιο υδατικό έλλειμμα ύψους 1 δις κυβικών μέτρων νερού της Θεσσαλίας.

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σχεδίασης των εν λόγω έργων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρουν εμπόδια, ώστε σε βάθος 10-15 ετών να υλοποιηθούν. Διαφορετικά η Θεσσαλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ερημοποίηση, που θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στην κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου…
Κ.Π.