Ένα έκτακτο γεγονός όπως η θεομηνία του αιώνα απαιτεί και έκτακτα μέτρα στήριξης

Κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι στην Καρδίτσα είχαμε ένα έκτακτο γεγονός στις 18 Σεπτεμβρίου που άλλαξε βίαια την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών, βύθισε σε απόγνωση την τοπική κοινωνία και οδηγεί σε δραματική υστέρηση την τοπική οικονομία.

Ένα έκτακτο γεγονός απαιτεί και έκτακτο τρόπο αντιμετώπισης των νέων δεδομένων στο σχεδιασμό της πολιτείας και των αρχών της αυτοδιοίκησης, με έμφαση στην ουσία των δράσεων και όχι στην επικοινωνία… Σημαίνει αλλαγή στον τρόπο και της σκέψης και της δράσης μας… Και ερχόμαστε στο προκείμενο: Ευπρόσδεκτο μεν, ελλιπές δε. Ο λόγος για το μεταπτυχιακό τμήμα του παραρτήματος του ΕΚΠΑ με αντικείμενο την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών από την κλιματική αλλαγή, που και επίσημα εξήγγειλε ο περιφερειάρχης ότι αναμένεται να ιδρυθεί στην Καρδίτσα. Μεταπτυχιακό ωστόσο χωρίς αντίστοιχο προπτυχιακό (bachelor). Συναφές αντικείμενο έχουν δύο πολυτεχνικά τμήματα το Πολιτικών Μηχανικών και το Τοπογράφων Μηχανικών και κυρίως το Γεωλογίας. Ασφαλώς και η Καρδίτσα περιμένει πολλά περισσότερα σε επίπεδο πανεπιστημιακών τμημάτων, με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη θεομηνία.

Η επιστροφή του τμήματος Διαιτολογίας από τα Τρίκαλα, όσο κι αν ανατρέπει το σχεδιασμό του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι πράξη δικαίωσης αλλά και ουσιαστικής αρωγής.

Το campus στην Καρδίτσα υπάρχει, το τμήμα είχε φυσική έδρα, ο τρόπος μετακίνησης του, μόνο ακαδημαϊκά κριτήρια δεν εξυπηρετούσε, ενώ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία οι φοιτητές να μετακινούνται με λεωφορείο από τα Τρίκαλα στην Καρδίτσα για να κάνουν εργαστήρια (!)

Υπάρχει και το τμήμα που αρνήθηκε η υπουργός κ. Κεραμέως την ίδρυσή του το «Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία». Υπάρχει και το «βέτο» των πρυτανικών αρχών για ίδρυση πολυτεχνικών τμημάτων εκτός του Βόλου

. Αλλά το μεταπτυχιακό αντιμετώπισης Φυσικών καταστροφών, ως πρώτο πτυχίο θα μπορούσε να εδράζεται σε τμήματα είτε Πολιτικών Μηχανικών με έμφαση στα υδραυλικά έργα, είτε Γεωλογίας. Τμήμα Γεωλογίας δεν έχει αναπτυχθεί στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Επίσης είναι εμφανής η έλλειψη τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο του Βόλου.

Πρόκειται για ένα τμήμα που «κουμπώνει» με τον αγροκτηνοτροφικό χαρακτήρα του Νομού Καρδίτσας, όπου το ζητούμενο είναι το ΟΣΔΕ και η σύνταξη χάρτη βοσκοτόπων, ενώ οι συνέργειες με το Δασολογίας και το Κτηνιατρικής, αλλά και τα συναφή Γεωτεχνικά τμήματα στη Λάρισα και το Βόλο είναι προφανείς.

Ερχόμαστε τώρα πέρα από τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα που είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η πολιτεία για να βοηθήσει στην ανασύνταξη μιας περιοχής που σμπαραλιάστηκε από τη θεομηνία του αιώνα και σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιπλημμυρική της θωράκιση.

Μελέτες δεν υπάρχουν, τα χρηματοδοτικά εργαλεία «τρέχουν» (όπως το Ταμείο Ανάκαμψης) αλλά απαιτούν ωριμότητα έργων, ενώ και στο νέο ΕΣΠΑ δεν εντάσσεται χρηματοδότηση νέων μελετών.

Για την περιφέρεια Θεσσαλίας δυστυχώς προτεραιότητα για το Ταμείο Ανάκαμψης δόθηκε στο δρόμο Λάρισας – Φαρσάλων με 220 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υπηρεσίες της ανέλαβαν την προκήρυξη της ολοκλήρωσης των μελετών που η αλήθεια είναι ότι «λιμνάζουν» πάνω από μία δεκαετία στα συρτάρια του υπουργείου Υποδομών. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ωστόσο ότι στην Καρδίτσα είχαμε ένα έκτακτο γεγονός και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, άρα και ο σχεδιασμός των έργων πρέπει πλέον να γίνει κάτω από αυτό το νέο πρίσμα.

Δεν μπορεί για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καρδίτσας να έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ, από τα 210 που δαπάνησε η περιφέρεια και να δεσμεύονται 220 εκατομμύρια για ένα δρόμο που στο τέλος θα εξυπηρετεί τη διέλευση των φορτηγών που αποφεύγουν τα διόδια στο πέταλο του Μαλιακού.

Κοντολογίς είναι ορατός ο κίνδυνος να μην γίνουν τα απαραίτητα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της Καρδίτσας, τα επόμενα χρόνια, αν δεν ξεκινήσει άμεσα η χρηματοδότηση μελετών από το τρέχον ΕΣΠΑ (από τις εκπτώσεις) για τα συγκεκριμένα έργα.

Η Πολιτική Προστασία οφείλει να είναι προτεραιότητα, πλέον για την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό άλλωστε θα είναι και το βασικό συμπέρασμα των εργασιών του νέου μεταπτυχιακού τμήματος που θα έρθει ως παράρτημα στην Καρδίτσα…

Αυτή είναι πράξη ουσιαστικής στήριξης και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα αντιμετώπιση μιας καταστροφής.

«Ν.Α»