Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου (βλ. δορυφορική εικόνα) αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας την κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη 17/09. Κύρια χαρακτηριστικά του ΙΑΝΟΥ θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Καιρός: Έντονη Φθινοπωρινή μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου καθώς αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για σχηματισμό μεσογειακού κυκλώνα. Σύμφωνα με το meteo.gr, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κινηθεί προς τη χώρα μας μεταφέροντας υγρές και ασταθείς αέριες μάζες.

Επισημαίνεται ότι:

Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (που βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει αλλά ούτε και η δυναμική που θα παρουσιάσει.
Σε ορισμένα προγνωστικά μοντέλα διαφαίνεται ο σχηματισμός ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού με αρκετά έντονα φαινόμενα στη χώρα μας και κυρίως στα νότια τμήματά της.
Υπαρκτή είναι η πιθανότητα σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) με κίνηση προς τη χώρας μας, χωρίς ωστόσο ακόμα αυτό να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο.

Ο καιρός της Τετάρτης σύμφωνα με την ΕΜΥ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στη χώρα την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν αναμένεται να αναπτυχθούν στη δυτική Ελλάδα . Μικρή εξασθένηση των βορείων ανέμων που θα πνέουν στο Αιγαίο με ένταση έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο νοτιοανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στην Εύβοια μέχρι το μεσημέρι. Από αργά το απόγευμα στα νότια θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στις Κυκλάδες 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 και στη νότια Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
O καιρός την Πέπτη 17 Σεπτεμβρίου

Φθινοπωρινές μεταβολές θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα υπάρχουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, όπου τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους να είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ από τα βόρεια σε βόρειους βορειοδυτικούς, με ένταση στο νότιο Ιόνιο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα νότια σε νότιους – νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Έντονη φθινοπωρινή μεταβολή - Έρχεται η κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ με βροχές και καταιγίδες