Έξι εκατ. νεκροί σε όλο τον κόσμο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Έξι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από την COVID-19, από την αρχή της πανδημίας, τον Δεκέμβριο του 2020, μέχρι σήμερα. Το νέο «μαύρο ορόσημο» της υγειονομικής κρίσης καταγράφηκε από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς που παρακολουθεί ενδελεχώς την εξέλιξή της.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο αριθμός και μόνον των ανθρώπων που χάθηκαν θα πρέπει να μας κρατάει σε διαρκή επαγρύπνηση παρά την ύφεση της πανδημίας και την επιθυμία των πολιτών για άρση όλων των περιοριστικών μέτρων. Είναι μία ζοφερή υπενθύμιση, πολύτιμη σε μία περίοδο όπου ξαναρχίζουν οι ταξιδιωτικές μετακινήσεις, πετάμε τις μάσκες και επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Παρά την αισιοδοξία ότι τα χειρότερα της πανδημίας τα έχουμε αφήσει πίσω μας, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να συνιστά μία αδιαμφισβήτητη απειλή και να βρίσκεται ανάμεσά μας. Οι ημερήσιοι θάνατοι από COVID-19 παραμένουν υψηλοί στην ανατολική Ευρώπη, και κυρίως στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Παραμένει άγνωστο πώς θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα η εισροή περίπου 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία.

Όπως επισημαίνει ο Εντουάρ Ματιέ, επικεφαλής της βάσης δεδομένων «Our World in Data», που επίσης καταγράφει την εξέλιξη της πανδημίας σε αριθμούς, η μελέτη στοιχείων για την πλεονάζουσα θνησιμότητα σε κάθε κράτος υποδεικνύει ότι οι θάνατοι από COVID-19 που καταγράφηκαν επισήμως είναι σημαντικά λιγότεροι από τους πραγματικούς. Την ίδια στιγμή, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερβαίνουν τα 445 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού (Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα) οι νέες λοιμώξεις παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η έξαρση της πανδημίας στην Κίνα, όπου το Σαββατοκύριακο ανιχνεύθηκαν πάνω από 800 νέα κρούσματα, τα περισσότερα εξαιτίας της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον». Παρότι τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην έξαρση των κρουσμάτων, αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να επαναξιολογήσει την πολιτική «μηδενικής ανοχής στην COVID-19» που πυροδότησε δρακόντεια περιοριστικά μέτρα και πρωτοφανούς κλίμακας εκστρατείες διαγνωστικών εξετάσεων σε εκατομμύρια πολίτες. Ήδη το Σαββατοκύριακο ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ζήτησε από τις δημοτικές αρχές να μη «βιαστούν να επιβάλουν μέτρα, αλλά να αντιδράσουν με περισσότερο στοχευμένο και επιστημονικό τρόπο».

Πλέον, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν επιλέγουν να θέσουν σε καραντίνα ολόκληρες πόλεις, αλλά οικιστικά συγκροτήματα και εργασιακούς χώρους όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα. Στο Χονγκ Κονγκ η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου. Τα νεκροτομεία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και χρησιμοποιούνται φορτηγά ψυγεία για την προσωρινή φύλαξη των σορών.