Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία, είναι να ανατάξει πέρα από την επιχειρηματικότητα και την αγορά και την αγροτική παραγωγή που επλήγη ανεπανόρθωτα από τη θεομηνία της 18ης Σεπτεμβρίου.
Ειδικά για την επαναφορά της αγροτικής παραγωγής τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα, καθώς ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, ενώ αρκετά επίπονη είναι και η διαδικασία ανάκτησης του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε στα λασπόνερα.
Στα επικλινή εδάφη, από όπου πέρασε το ορμητικό νερό των χειμάρρων, η κατάσταση είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη για τα επόμενα 4-5 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γεωτεχνικών, ενώ τουλάχιστο 2 με 3 χρόνια θα απαιτηθούν για να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση και τα επίπεδα χωράφια στον κάμπο, τα οποία δεν έχασαν μόνο το γόνιμο έδαφος από το βίαιο ξέπλυμα, αλλά μολύνθηκαν ταυτόχρονα από χιλιάδες τόνους φυτοφαρμάκων, ενώ έχουν γεμίσει με πέτρες και κούτσουρα…
Τα σταροχώραφα που είχαν οργωθεί πρόσφατα, δύσκολα θα καλλιεργηθούν φέτος το χειμώνα, ενώ αμφίβολη είναι η προοπτική και για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού που πλημμύρισαν και για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αυτό συνεπάγεται μία απώλεια για την τοπική οικονομία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, την οποία κανείς αρμόδιος δεν έχει υπολογίσει, ή δεν έχει κάτι να προτείνει αν και το θέμα έχει περιέλθει σε γνώση της διοίκησης του ΕΛΓΑ. Γόνιμα εδάφη στα «μαυρόγεια» που είναι και οι πιο παραγωγικές γαίες στην ευρύτερη περιοχή Παλαμά, Φύλλου, Ιτέας, και πρώην δήμου Σελλάνων (Καλογριανά, Πεδινό, Αγία Τριάδα), έχουν διαβρωθεί καθώς χάθηκε από τα ξέπλυμα το γόνιμο αργιλώδες έδαφος που παρασύρθηκε από Ενιπέα και Πάμισο, αλλά και τον Ιταλικό, ή από το Λείψιμο στην περιοχή των ορίων του δήμου Σοφάδων.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή της Γεωργικής μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φάνη Γέμτο, θα απαιτηθεί ένα γενναίο και επίμονο πρόγραμμα με αμειψισπορές και ψυχανθή, ώστε σταδιακά να επανέλθει η οργανική ύλη στο έδαφος, με χλωρή λίπανση, ενώ σε αρκετές περιοχές, όσοι αγρότες διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα μεταφέρουν χιλιάδες τόνους άμμου με φορτηγά το τελευταίο διάστημα.
Ωστόσο παρατηρεί ο κ. Γέμτος το γόνιμο έδαφος είναι τα πρώτα 30 εκατοστά στο χωράφι, ενώ τα υπόλοιπα από μία βαθειά εκσκαφή για παράδειγμα 2 μέτρων θα χρειαστούν και αυτά χρόνο για να γίνουν αποδοτικά. Για να αναπτυχθεί ένα εκατοστό γόνιμου εδάφους ίσως να απαιτούνται και 100 χρόνια σημειώνει ο καθηγητής της Γεωπονικής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος, ενώ μέσα σε λίγες ώρες πλημμύρας αυτό χάνεται οριστικά.
Όλα αυτά φυσικά για να ανασχεθούν απαιτούν μελέτη και πρόγραμμα υποστηρίζει ο καθηγητής και τέτοιο υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της διάβρωσης των αγροτικών γαιών στη Μεσόγειο, το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το ΥΠ.Α.Α.Τ είναι το μοναδικό ίσως στην Ευρώπη, που θεωρεί ότι με το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης καταπολεμάται και η διάβρωση των εδαφών καθώς αυτή (η «απονιτροποίηση») είναι το μόνο αγροπεριβαλλοντικό πρόγραμμα που «τρέχει» τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο. Σε αυτή την προσπάθεια θα μπορούσε να συμβάλλει και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ιδιαίτερα η Γεωπονική σχολή, ώστε να προτείνει λύσεις για τους αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν πως όσο υποχωρούν τα νερά, η ζημιά δεν είναι μόνο στη φετινή παραγωγή, αλλά ίσως πιο μακροχρόνια. Φυσικά το πλήγμα από την ακαλλιέργεια, δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων θα είναι βαρύ και για την τοπική και για την εθνική οικονομία και για τούτο απαιτείται συντονισμός δράσεων, ώστε να ανατραπεί αυτή η δυσμενής κατάσταση.
Ο κάμπος της Καρδίτσας είναι ρημαγμένος και θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για να καταστεί και πάλι εύφορος και καλλιεργήσιμος, αν δεν υπάρξει ένα συντονισμένο σχέδιο που θα συντάξουν ειδικοί και θα εκτελεστεί με τις οδηγίες τους και με κοινοτικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ