Τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις οποίες θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα πρόκειται να καθορίσουν οι Καρδιτσιώτες αγρότες, στην αγροτική σύσκεψη που συγκαλεί την Τετάρτη στις 7μμ στην αίθουσα της ΤΕΔΚ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.
Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση για τα φλέγοντα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, για τα οποία όπως τονίζει ο Ομοσπονδία, οι αγρότες δεν έχουν δει καμία βελτίωση παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Τα κυριότερα προβλήματα αφορούν την τιμή στο βαμβάκι και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, το πετρέλαιο και το κόστος παραγωγής, τον ΕΛΓΑ, την αναθεώρηση της ΚΑΠ και άλλα.
Πανθεσσαλική στον Παλαμά
και πανελλαδική το Δεκέμβρη

Ήδη κλιμάκια της Ομοσπονδίας προχωρούν σε ενημερώσεις στα χωριά του Νομού, ενώ στα τέλη του μήνα θα λάβει χώρα Πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά, όπου ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας θα λάβει αποφάσεις για συντονισμένο κλιμακούμενο αγώνα, ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης στις 15 Δεκεμβρίου στη Νίκαια.
«Κοψοχρονιά»
Το πρωί της Δευτέρας, η διοίκηση της ομοσπονδίας απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής, τονίζοντας ότι με τη νέα κυβέρνηση παρά τις διαβεβαιώσεις και τις προεκλογικές υποσχέσεις, οι αγρότες δεν είδαν καμία θετική αλλαγή. Τονίστηκε ότι οι αγρότες συνεχίζουμε να πουλάνε «κοψοχρονιά» την παραγωγή, αφού το καθεστώς των ανοιχτών- χαμηλών τιμών έχει γενικευτεί.
Κόστος, ΚΑΠ, ασφάλιση
Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής βρίσκεται στα ύψη (πετρέλαιο 1,4 ευρώ, αυξημένο ρεύμα κλπ), γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Παράλληλα τα μηνύματα που έρχονται ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ δείχνουν νέα συρρίκνωση των κονδυλίων και των ενισχύσεων. Στον ΕΛΓΑ η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο ιδιωτικοποίησης τς αγροτικής ασφάλισης. Διαρρέονται ανησυχητικά σενάρια για μεγάλη αύξηση στις εισφορές του ΕΦΚΑ, τη στιγμή που οι συντάξεις κινούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα ενώ το Νοσοκομείο με τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, αφήνοντας ακάλυπτους τους αγρότες στις ανάγκες υγείας και πρόνοιας.
«Έχουμε τις δυνάμεις και την ικανότητα»
«Δεν χρειάζεται καμιά απογοήτευση, μοιρολατρία, φόβος και ηττοπάθεια. Όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, έχουμε τις δυνάμεις και την ικανότητα να διεκδικούμε και να έχουμε κατακτήσεις με τους αγώνες μας, να βάζουμε φρένο σε αντιλαϊκά μέτρα. Με επιμονή στην οργάνωση, την ενημέρωση και την κινητοποίηση των αγροτών θα έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα» τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δυναμώσουν τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς Συλλόγους με την συμμετοχή τους στις Συνελεύσεις, τις συσκέψεις, την ουσιαστική και σταθερή λειτουργία τους και στις πρωτοβουλίες που θα παρθούν το επόμενο διάστημα. Να συγκροτηθούν νέοι, δυνατοί και μαζικοί Αγροτικοί Σύλλογοι. Θέλουμε ένα κίνημα διεκδικητικό και αγωνιστικό, και όχι συναλλαγής και δημοσίων σχέσεων με την εκάστοτε κυβέρνηση και υπουργό».
Διεκδικήσεις
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακατηριστικά της παραγωγής.
– Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
– Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.
– Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια.

– ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
– Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
-Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
-Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα «αγροτοδικεία».