Αγωνία επικρατεί στις τάξεις των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου για το φετινό δύσκολο χειμώνα, καθώς έχουν «στεγνώσει» από ρευστότητα, ενώ οι τιμές σε βασικά προϊόντα δεν προοιωνίζονται ευνοϊκές και οι έμποροι καραδοκούν για να αγοράσουν «κοψοχρονιά» τη σοδειά τους.

Η αγωνία του έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει «παγώσει» η αγορά σιτηρών, οι έμποροι σταμάτησαν να προσφέρουν τιμές για όσους αποθήκευσαν σιτηρά, παρά το γεγονός ότι χρηματιστηριακά δείχνει το προϊόν να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 310 ευρώ ο τόνος σε λιμάνια της Βόρειας Ιταλίας). Οι προσφερόμενες τιμές πάντως στ μέσα του καλοκαιριού και ένα μήνα μετά τα αλώνια είχαν φτάσει και στα 26 με 27 λεπτά το κιλό, αλλά οι μύλοι γέμισαν τις αποθήκες και πλέον η αγορά έχει ατονήσει με τους εμπόρους να παίζουν ένα άτυπο «μπραντεφέρ» με τους παραγωγούς θέλοντας να τους αναγκάσουν να πουλήσουν χαμηλότερα γνωρίζοντας ότι οι τελευταίοι ξεμένουν από ρευστότητα.

Ακόμη πιο «θολό» είναι το τοπίο στα βαμβάκια, όπου επίσης οι χρηματιστηριακοί δείκτες αιτιολογούν άνοιγμα των τιμών πάνω από τα 42 λεπτά το κιλό, αλλά η «ρευστή» κατάσταση στην Τουρκία, όπου καταλήγει το 75% του ελληνικού εκκοκκισμένου, με την πιθανότητα να υπάρξει εμπάργκο από την Ε.Ε, δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας και στους εκκοκκιστές και κατά συνέπεια και στους αγρότες, 20 μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή.

Η κατάσταση είναι δραματική και για τους οινοποιούς και κατά συνέπεια τους αμπελουργούς που βιώνουν τα αποτελέσματα από το δίμηνο lock down, αλλά και τα νέα περιοριστικά μέτρα που δεν ευνοούν την κατανάλωση με τα καταστήματα εστιάσεις να κλείνουν από τις 12 τι βράδυ. Η απόσταξη κρίσης και ο «πράσινος τρυγητός» είναι μέτρο απελπισίας καθώς προσφέρονται τιμές στα 40 λεπτά το λίτρο για κρασιά που έχουν κοστολόγιο στο ένα ευρώ μας ανέφερε χαρακτηριστικά οινοποιός. Οι συνεταιρισμοί βέβαια μέσω της ΚΕΟΣΟΕ, εγγυήθηκαν στους αμπελουργούς τιμές παρόμοιες με τις περσινές, αλλά ετοιμάζονται να μεταφέρουν ζημιές στους ισολογισμούς τους…

Τέλος για τα καλαμπόκια ακούγονται τιμές πάνω από 20 λεπτά το κιλό, αλλά όλοι περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η αγορά μόλις αρχίσουν οι εισαγωγές από Βουλγαρία και Ρουμανία. επίσης σημαντική αύξηση αναμένεται και για την τιμή στο πρόβειο γάλα λόγω της υπερίσχυσης της ζήτησης, αλλά οι κτηνοτρόφοι αναμένουν ακόμη το 4ευρω ανά ζώο για τη ζημιά που υπέστησαν το Πάσχα, το οποίο φαίνεται να δίνεται από την κυβέρνηση με σημαντική καθυστέρηση τις προσεχείς ημέρες.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ