ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας: «Κάτω τα χέρια από τα βαρέα και ανθυγιεινά» (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Την άμεση απόσυρση του πορίσματος της Διυπουργικής Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο μηδενίζεται και περικόπτεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε χιλιάδες υπαλλήλους της, ζήτησε η ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε στη συγκέντρωση ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας, κ. Αποστόλης Ταξιάρχης, οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης που ακολουθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. «Η Διυπουργική Επιτροπή χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις απόψεις των εργαζόμενων, έπειτα από συνεχείς αναβολές, κατέληξε σε ένα πόρισμα, το οποίο είναι καταστροφικό. Περίπου 15.000 εργαζόμενοι δεν ανήκουν πλέον σε καμία κατηγορία και εξαιρούνται από το επίδομα. Παράλληλα, σε χιλιάδες εργαζομένους η μείωση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος α’ κατηγορίας των 150 ευρώ ξεπερνάει το 50%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταξιάρχης.

Στη συνέχεια, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επιτροπή δεν έλαβε υπόψιν τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, ενώ στηρίχθηκε σε ξένη βιβλιογραφία και κατέληξε σε αυτό το πόρισμα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ταξιάρχη, η κυβέρνηση στράφηκε με κόστος-οφέλους σε μνημονιακά μέτρα, μέσω των οποίων θα εξασφαλίσει ένα συγκεκριμένο ποσό. «Ζητάμε άμεση απόσυρση του σχεδίου της επιτροπής, αλλά και βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων», τόνισε ξανά στο τέλος της δήλωσης ο κ. Ταξιάρχης.

Τι περιλαμβάνει το πλαίσιο των αιτημάτων τους

– Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της επιτροπής,

– Καμία περικοπή του επιδόματος από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα,

– Επέκταση της χορήγησης του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους ή ειδικότητες που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες,

– Επέκταση του επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους κλάδους ή ειδικότητες που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι ή συμβασιούχοι),

– Γενναία αύξηση του ποσού, από τον κρατικό προϋπολογισμό, που χορηγείται για το επίδομα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.