K. Σακελλαροπούλου από το Μαυρομμάτι: «Ο Καραϊσκάκης ακτινοβολεί, ωραίος σαν μύθος» (photos)

«Εμπνεόμαστε από την ένταση και το πάθος με τα οποία αγωνίστηκε για την ελευθερία μας ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, από το ατίθασο πνεύμα του, την προσφορά του στο έθνος. Στο εικονοστάσι των ηρώων, που ανήκουν σ’ όλη την Ελλάδα και σ’ όλους τους Έλληνες, ο Καραϊσκάκης ακτινοβολεί, ωραίος σαν μύθος» τόνισε από το Μαυρομμάτι, τη γενέτειρα του Αρχιστράτηγου της Επανάστασης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η κ. Σακελλαροπούλου λάμπρυνε με την παρουσία της, τις λιτές και με αυστηρά μέτρα λόγω πανδημίας εκδηλώσεις, προς τιμήν του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη, 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Αναφερόμενη στον Καραϊσκάκη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για το «πνεύμα του τόπου» το οποίο κληρονόμησε ο οπλαρχηγός της επανάστασης. «Πνεύμα ελεύθερο, αδούλωτο, ορμητικό, σαν τα νερά των ποταμών του, σαν τον αέρα των δασωμένων μονοπατιών του. Τόπος με μεγάλο ιστορικό βάθος, μνημονευμένος» σημείωσε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πλήγμα που υπέστη η περιοχή από τον «Ιανό», ενώ έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τονίζοντας ότι η «νέα ελευθερία» θα έρθει όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί.
Δοξολογία στον Αγ. Νικόλαο
Πιο αναλυτικά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέφθασε στο σημαιοστολισμένο Μαυρομμάτι λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης και παρέστη στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ήταν αυστηρή και περιορισμένος ο αριθμός των επισήμων εντός του Ι. Ναού
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, οι Βουλευτές Καρδίτσας κ.κ. Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Καραμπέκου και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.
Τον πανηγυρικό της ημέρας ανάγνωσε ο καθηγητής φιλολογίας και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Ιστορίας Ν. Καρδίτσας» κ. Νικόλαος Βλάχος.

Ο Καραϊσκάκης ακτινοβολεί,
ωραίος σαν μύθος»

Στη συνέχεια σχηματίστηκε μικρή πομπή, που κατέληξε στην πλατεία του χωριού. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στον έφιππο ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι και στη συνέχεια δήλωσε: «Βρίσκομαι στο Μαυρομμάτι της Καρδίτσας για να τιμήσω τη μνήμη ενός πολεμιστή της Επανάστασης που υμνήθηκε όσο λίγοι: του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του «Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης» όπως τον αποκάλεσε ο Κωστής Παλαμάς. Εμπνεόμαστε από την ένταση και το πάθος με τα οποία αγωνίστηκε για την ελευθερία μας, από το ατίθασο πνεύμα του, την προσφορά του στο έθνος.

Στο εικονοστάσι των ηρώων, που ανήκουν σ’ όλη την Ελλάδα και σ’ όλους τους Έλληνες, ο Καραϊσκάκης ακτινοβολεί, ωραίος σαν μύθος»

Επίσκεψη στο μουσείο
Κατόπιν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Γ. Καραϊσκάκης» απέναντι από την πλατεία όπου και ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτρη Γιώτη.

Επίτιμη δημότης
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στη συνέχεια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, όπου ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης Μουζακίου. Την απόφαση ανέγνωσε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Καραμπέκου, ενώ ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης υπογράμμισε: «Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, η έλευσή σας στον Δήμο Μουζακίου, ειδικά στο Μαυρομμάτι, τη γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, αποτελεί για όλους μας ύψιστη τιμή.
Ως ο Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας κατά το Σύνταγμα της χώρας μας, στο πρόσωπό σας αντικατοπτρίζεται η πορεία της Ελλάδας στο χρόνο, καθώς και το σύνολο των αγώνων του λαού μας.
Αγώνων, με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση και καλούμαστε μέσα από σκληρές και αμφίρροπες μάχες να βγούμε νικητές.
Μιλώντας για μάχες, δεν γίνεται να μην αναφερθώ και στη «μάχη» που δίνουμε ως Δήμος Μουζακίου, εδώ και μήνες απέναντι στην πανδημία αλλά κυρίως απέναντι στο καταστροφικό φαινόμενο του «Ιανού». Η ευαισθησία σας και τα μηνύματα συμπαράστασης, από την πρώτη κιόλας ημέρα της θεομηνίας αποτέλεσαν βάλσαμο στις ψυχές όλων μας.
Ωστόσο, η ανάγκη για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και η επιστροφή των συνανθρώπων μας στην καθημερινότητα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Εύχομαι με τη δική σας στήριξη, αυτός ο τόπος να αναγεννηθεί και να μετατραπεί σε έναν τόπο ευημερίας για όλους τους δημότες μας.
Η τιμητική παρουσία σας, μας γεμίζει με την ελπίδα, ότι η πολιτεία, έχει τα μάτια της στραμμένα πάνω μας. Ελάχιστο οφειλόμενο χρέος από το Δήμο μας, αλλά και έκφραση των ευχαριστιών μας για αυτή την επίσκεψή σας, είναι η ανακήρυξη σας ως επίτιμη δημότη Μουζακίου».
Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στο Δήμο Μουζακίου, «ανάμεσα στην ομορφιά της φύσης και τα ίχνη της ιστορίας», ενώ τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για την ίδια που έγινε συμβολικά συντοπίτισσα του πιο φλογερού ήρωα της Επανάστασης του 1821, του Γεωργίου Καραϊσκάκη.
«Φέρνω στον νου μου την προσωπογραφία του, όπως τη φιλοτέχνησε ο φιλέλληνας Καρλ Κρατσάιζεν: τα μακριά μαλλιά κάτω από το φέσι, το δασύ μουστάκι, τα εκφραστικά, ζωηρά μάτια, στο βάθος των οποίων αχνοφέγγει μια πονεμένη περιπάθεια. Ο Παλαμάς διακρίνει σ’ αυτό το βλέμμα «κάτι το αρχαγγελικόν, εωσφορικόν, ταξιαρχικόν, αρχιστρατηγικόν». Για τον μεγάλο μας ποιητή είναι «ο άγγελος και ο δαίμων των οποίων εκαυχάτο ότι ήτο ο αρμονικός συνδυασμός, το ελεύθερον ζευγάρωμα». Άνθρωπος με ένταση και πάθος, τα οποία θα διοχετεύσει στον Αγώνα μέχρις εσχάτων.

Ο Παλαμάς δεν ήταν ο μόνος που γοητεύτηκε από την προσωπικότητα του Καραϊσκάκη. Παλαιότεροι και νεότεροι συγγραφείς ύμνησαν την τόλμη, τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα, τον αυτοσαρκασμό ακόμα και την αθυροστομία του. Τον είδαν σαν τον κατ’ εξοχήν Έλληνα, γνήσιο, αντιφατικό, πνευματώδη, ετοιμόλογο, ανυπόμονο, ριψοκίνδυνο, πανούργο και δίκαιο. Ωραίο σαν μύθο», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου.
«Τόπος σπάνιας φυσικής καλλονής,
που επείγει να συντηρηθεί και να αναδειχθεί»

Δίνοντας έμφαση στις φυσικό κάλλος και την ιστορία του τόπου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Ίσως ο Καραϊσκάκης κληρονόμησε κάτι από το πνεύμα του τόπου του, πνεύμα ελεύθερο, αδούλωτο, ορμητικό, σαν τα νερά των ποταμών του, σαν τον αέρα των δασωμένων μονοπατιών του. Τόπος με μεγάλο ιστορικό βάθος, μνημονευμένος από τον Στράβωνα ως τον Πλούταρχο και από τον Πλίνιο ως τον Τίτο Λίβιο˙ ζωντανός τα βυζαντινά χρόνια με μοναστήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και με εμβληματικό μνημείο το Κάστρο του Φαναρίου που δεσπόζει στην άκρη της Οροσειράς των Αγράφων˙ επαναστατημένος μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα από τις πρώτες μέρες της εθνεγερσίας μας. Τόπος σπάνιας φυσικής καλλονής, που επείγει να συντηρηθεί και να αναδειχθεί, αφού μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό ήπιου, εναλλακτικού, αειφόρου θεματικού τουρισμού, που δεν θα περιορίζεται μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες. Τόπος διάσπαρτος από γραφικά χωριά και κωμοπόλεις, που επιζητούν την οικονομική τους ανάπτυξη, διαφυλάσσοντας παράλληλα τον περιβαλλοντικό τους πλούτο.

Είναι ένας στόχος που έχει θέσει ο Δήμος Μουζακίου και στον οποίο η πολιτεία θα είναι αρωγός. Από την βελτίωση των υποδομών και των μεταφορών – με έμφαση στην αγροτική οδοποιία που δίνει προοπτική στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής – την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και την διαχείριση των αποβλήτων, ως την κυκλική οικονομία, την έρευνα και την καινοτομία στον χώρο της αειφορίας».
Αναφορά στον «Ιανό»
Συνέχισε λέγοντας ότι έχει απόλυτη επίγνωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε ο «Ιανός» το περασμένο φθινόπωρο. «Γνωρίζω ότι πολλοί από σας είδατε τις περιουσίες σας να καταστρέφονται, τις καλλιέργειες να θάβονται κάτω από τα νερά, τα ζώα σας να πνίγονται, δρόμους και γέφυρες να υποχωρούν από τη διάβρωση του εδάφους και τις κατολισθήσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Πολιτεία, πέρα από τα μέτρα στήριξης πρωτογενούς παραγωγής και αποκατάστασης ζημιών, σχεδίασε και υλοποιεί έργα αποκατάστασης υποδομών και αντιπλημμυρικής θωράκισης, ώστε να αποφευχθεί παρόμοια καταστροφή στο μέλλον».

«Οι εμβολιασμοί μας φέρνουν
πιο κοντά στη νέα ελευθερία»

Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πανδημία. «θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας» ανέφερε και σημείωσε: «Όσο το πρόγραμμα των εμβολιασμών προχωρεί, όσο η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας μας συμμετέχει σ’ αυτό, τόσο έρχεται πιο κοντά μας η περίοδος στην οποία με τόση λαχτάρα προσβλέπουμε όλοι μας, μια περίοδος νέας ελευθερίας. Μέλος της κοινότητάς σας πλέον, μια από σας κι εγώ, εύχομαι να την υποδεχτούμε υγιείς, αισιόδοξοι, δημιουργικοί».

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων η κ.Σακελλαροπουλου επισκέφθηκε το κέντρο αποκατάστασης παιδιών με αναπηρίες στην Καρδίτσα μαζί με την υφυπουργό εργασίας  κ.Δόμνα Μιχαηλίδου , ενώ στη συνέχεια προήδρευσε σύσκεψης με τη συμμετοχή  των τοπικών αρχών για τις αποκαταστάσεις των ζημιών του “Ιανού”.