Αναμφισβήτητα το ρίσκο του ανοίγματος στον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι για την κυβέρνηση, δεν απέδωσε. Τα οφέλη στην οικονομία, από το γλίσχρο συνάλλαγμα, τείνουν να είναι μικρότερα από τις ζημίες που διαφαίνονται από τη διάδοση του ιού, καθώς η αγορά κινείται πλέον μετ΄ εμποδίων, με απαγορεύσεις και φραγμούς και νωχελικά καθώς επιστρέφουν οι εκδρομείς από τις διακοπές.
Το λάθος της κυβέρνησης και του υπουργείου Τουρισμού ήταν ότι άνοιξε αρχικά σχεδόν ανεξέλεγκτα τα βόρεια σύνορα και μόνο όταν είδε πως οι βαλκανικές χώρες και ιδίως η Σερβία αρχικά (στη συνέχεια και η Ρουμανία και Βουλγαρία) έδιναν συνεχή κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, προχώρησε στην υποχρεωτικότητα του τεστ για τον κορωνοϊού εντός 72 ωρών που θα έπρεπε να φέρουν μαζί τους οι επισκέπτες.
Βέβαια εδώ φαίνεται ότι ευθύνη έχουν και οι βαλκάνιοι γείτονες που φαίνεται ότι έκρυβαν επιμελώς τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων και φαινόταν ως χώρες χαμηλού κινδύνου στις αρχές του καλοκαιριού.
Αλλά…. εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε…
Το επιχείρημα ότι το τεστ είναι ακριβό και θα αποθάρρυνε πολλούς επισκέπτες, καταρρίπτεται από τη λογική με βάση το ερώτημα «τι τουρισμό θέλουμε» ποσοτικό με μεγάλο επιδημιολογικό ρίσκο, η ποιοτικό, με μικρότερο;
Ερχόμενοι στη Θεσσαλία και τη Λάρισα, θα λέγαμε ότι κι εδώ η διαχείριση από πλευράς ΕΟΔΥ και πολιτείας πάσχει. Από τα 23 περιστατικά που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στη χώρα, τα 6 βρίσκονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, ποσοστό σχεδόν 25%, όταν ο πληθυσμός της 5ης ΥΠΕ δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού της χώρας…
Για πρώτη φορά έχουμε διασπορά και σε Τρίκαλα και Καρδίτσα που στο πρώτο κύμα ήταν σχεδόν «παρθένες» περιοχές από πλευράς κρουσμάτων, ενώ για τη Λάρισα, φαίνεται ότι ο γάμος στον Αμπελώνα, ίσως να ήταν εκείνος που πυροδότησε αυτή την έξαρση κρουσμάτων, με αποτέλεσμα από τις αρχές Αυγούστου η ΠΕ Λάρισας να έχει υπερβεί τα 110 κρούσματα, ενώ ανησυχητική είναι η αύξηση και στο Βόλο και στις Σποράδες και ιδιαίτερα στη Σκόπελο.
Η ζημιά έγινε και για τους καταστηματάρχες εστίασης της ΠΕ Λάρισας που βιώνουν αυτή την ιδιότυπη απαγόρευση στις 12 το βράδυ, όταν τα μπαρ στο γειτονικό Πλαταμώνα είναι ανοιχτά και φυσικά υπάρχει και το κόστος της νοσηλείας στο ΕΣΥ. Τελικά η Σκιάθος είχε φέτος πληρότητα 30% για ένα μήνα και η Σκόπελος που στηρίζεται περισσότερο τον εγχώριο τουρισμό 50%. Αν μέναμε μόνοι μας βέβαια θα τρώγαμε τις σάρκες μας το χειμώνα, αλλά δεν νομίζω ότι τελικά το αποφύγαμε κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, αφού ήδη ο κανιβαλισμός έχει ξεκινήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω της οικονομικής ανέχειας…
Το χειμώνα τούτο αμα τον περάσουμε…
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ