Ανοιχτοί θα παραμείνουν οι φούρνοι της Καρδίτσας την Καθαρά Δευτέρα, προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να προμηθευτεί την πατροπαράδοτη λαγάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή στην οποία θα διατίθεται η λαγάνα θα κυμανθεί περίπου στα περυσινά επίπεδα.
Το παραδοσιακό έδεσμα της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες. Συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή, λαχταριστή και σουσαμένια και να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα.Η ονομασία της «Καθαρά» προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως «ημέρα κάθαρσης».
Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.