Kατά της δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙΠΕ Γοργοβιτών, τάχθηκε  το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά.
Το σώμα εξέφρασε την αντίθεσή του, απορρίπτοντας το σχεδιασμό του υπουργείο Εθνικής Αμύνης για δημιουργία κλειστής δομής στο χώρο της ΒΙΠΕ. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Παλαμά με αυτοδιοικητικούς και τους Βουλευτές του Νομού θα συναντηθούν την Πέμπτη  με τον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Οι φορείς θα ζητήσουν εξηγήσεις για τον τρόπο που εξελίχθηκε το θέμα, δίχως δηλαδή να ενημερωθούν, καθώς επίσης και λεπτομέρειες για τις προθέσεις του υπουργείου. Παράλληλα θα μεταφέρουν τις αποφάσεις που προέκυψαν από τη λαϊκή συνέλευση των Γοργοβιτών και το Δημοτικό Συμβούλιο, καταθέτοντας υπόμνημα με τις προτάσεις.
Η συνεδρίαση έγινε παρουσία πλήθους δημοτών και εκπροσώπων φορέων όπου το θέμα συζητήθηκε εκτάκτως προ ημερησίας διάταξης, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Κατατέθηκαν δυο διαφορετικά ψηφίσματα, από τη Δημοτική Αρχή και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Το πρώτο να εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την διοικούσα παράταξη και το συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας. Οι Σύμβουλοι της «Λαϊκης Συσπείρωσης» αφού εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση προσφύγων στη ΒΙΠΕ, διαφοροποιήθηκαν ως προ το ψήφισμα. Ο συνδυασμός κατέθεσε δικό του ψήφισμα, το οποίο όπως τονίστηκε δεν περιγραφεί απλώς το πρόβλημα, αλλά αναδεικνύει τις αιτίες, τις ευθύνες των υπευθύνων και προτείνει λύσεις.
Σε ότι αφορά τη συνεδρίαση, το σώμα ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Σακελλαρίου για την πρόσφατη αυτοψία που διενεργήθηκε στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ από κλιμάκιο, καθώς και για τις όποιες ενέργειες έγιναν.
«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη
ενημέρωση λέει η ΕΤΒΑ»

Στην τοποθέτηση που έκανε ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γοργοβιτών κ. Κώστας Φώτης, ανέφερε ότι από την ΕΤΒΑ (που διαχειρίζεται τη ΒΙΠΕ) ενημερώθηκε πως δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη δημιουργία δομής στο σημείο. Κατέθεσε μάλιστα τα πρακτικά της προ 30ετίας παραχώρησης των στρεμμάτων που ανήκαν στους κατοίκους της περιοχής για τη δημιουργία της βιομηχανικής ζώνης, τα οποία παρεμπιπτόντως φέρουν την υπογραφή του τότε Νομάρχη Καρδίτσας και σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το εγκριθέν ψήφισμα
Το ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το σώμα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καθόσον ήταν η πρώτη φορά που κοινοποιήθηκε υπηρεσιακά ο σχεδιασμός του Υπουργείου για δημιουργία Δομής στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ., και χωρίς να έχει υπάρξει καμία προηγούμενη επίσημη ενημέρωση, κρίνεται σκόπιμη και απαραίτητη η διερεύνηση του θέματος και η επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους του Υπουργείου.

Η Δημοτική Αρχή Παλαμά, συντασσόμενη με τη θέση των κατοίκων των Γοργοβιτών όπως έχει ήδη εκφραστεί, διαφωνεί για τη δημιουργία Δομής μεταναστών στην περιοχή μας και ειδικότερα στο χώρο της ΒΙ.ΠΕ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα :

– την έλλειψη επίσημης πληροφόρησης εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου για τα σχεδιασμό δημιουργίας δομών φιλοξενίας μεταναστών στην χώρα, στην περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών,

– την έλλειψη διαβούλευσης με τους ΟΤΑ και την τοπική κοινωνία ως προς τη δυνατότητα εγκατάστασης δομής φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών,

– το γεγονός ότι ο χώρος της ΒΙ.ΠΕ. έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, με εγκατεστημένες ήδη παραγωγικές μονάδες, ενώ αναμένεται η έλευση περισσοτέρων καθώς ως χώρος ΒΙ.ΠΕ. λειτουργεί με ό,τι ορίζεται στη σχετική νομοθεσία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής, με τη συμβολή των μεγάλων έργων που υλοποιούνται (Ε65, ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμου Δυτικής Θεσσαλίας, οδικοί άξονες κ.α.) και των προκηρύξεων σημαντικής χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων που ήδη ξεκίνησαν, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη για την περιοχή,
– το χαρακτήρα της περιοχής του Δήμου, που είναι αμιγώς γεωργικός, περιορισμένου πληθυσμού, ιδίως στον οικισμό των Γοργοβιτών που γειτνιάζει άμεσα με τη ΒΙ.ΠΕ. – με περίπου 400 κατοίκους – χαμηλών εισοδημάτων και χαμηλής ανάπτυξης, ανάλογα δε ισχύουν για όλο το Νομό Καρδίτσας,

– την έλλειψη βασικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, όπως πλήρων υγειονομικών μονάδων και τμημάτων ασφαλείας, καθώς και επαρκών υποδομών στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. όπως ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων κ.α.

εκδίδει το ακόλουθο ψήφισμα κατά πλειοψηφία :

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του για τη δημιουργία Δομής μεταναστών στην περιοχή του Δήμου και ειδικότερα στη ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών, που δρομολογείται από το Υπουργείο χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση για το είδος, μορφή, διάρκεια και παραμέτρους λειτουργίας της, χωρίς αναγνώριση των αντικειμενικών συνθηκών και δυσκολιών περιοχής, και με πλήρη έλλειψη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.

Κατανοούμε πλήρως το μέγεθος και τις δυσκολίες διαχείρισης του προβλήματος του μεταναστευτικού στη χώρα από την Κυβέρνηση και την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, ταυτόχρονα όμως και την ανάγκη εγκατάστασής τους σε περιοχές κοινής αποδοχής και δυνατότητας, που θα επιλεχθούν με αντικειμενικά κριτήρια, για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην ελληνική κοινωνία, που στην προκειμένη περίπτωση της ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών δεν υπάρχει για αντικειμενικούς λόγους.

Αναγνωρίζουμε ότι το ζήτημα δεν επιδέχεται μικροπολιτικής αντιμετώπισης, αφορά όλες τις περιοχές, έχει ωστόσο άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη διαβίωση της τοπικής κοινωνίας, ιδίως των Γοργοβιτών και Παλαμά που είναι μικροί πληθυσμιακά οικισμοί.

Επιφυλασσόμαστε για τις ενέργειές μας, αναμένοντας την επίσημη τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργείου για τη ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών, καθόσον δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί».
Το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Η πρόταση ψηφίσματος των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπερίωσης» ανέφερε: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά, εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική της Κυβέρνησης της Ν.Δ για το προσφυγικό, η οποία αντί να ικανοποιήσει το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των προσφύγων, που είναι να τους επιτραπεί να μεταβούν στις χώρες του επιθυμούν, τους εγκλωβίζει στη χώρα μας, εφαρμόζοντας την απαράδεκτη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου, στοιβάζοντάς τους σε άθλιους χώρους στρατοπέδων ή σε κλειστά κέντρα – φυλακές, που σχεδιάζει να φτιάξει ανά τη χώρα, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απ’ αυτήν την άποψη εκφράζει την αντίθεσή του, στην πρόθεση της κυβέρνησης, να εγκαταστήσει εκατοντάδες πρόσφυγες στην παντελώς ακατάλληλη για τη διαβίωση προσφύγων, χαρακτηρισμένη ως Βιομηχανική Περιοχή των Γοργοβιτών του Δήμου Παλαμά.

Ο συγκεκριμένος χώρος, είναι ακατάλληλος, γιατί δεν μπορεί να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης. Υπάρχει έλλειψη επάρκειας πόσιμου νερού, αποχετευτικής υποδομής, υπηρεσιών καθαριότητας, κ.ά και ο Δήμος Παλαμά, αδυνατεί να εξασφαλίσει μια σειρά τέτοιες υποδομές και υπηρεσίες.

Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται μακριά από αστική δομή, με ελλειπή συγκοινωνιακή σύνδεση, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να διανύονται αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων με τα πόδια για τα πιο κοντινά χωριά προκειμένου να καλυφθούν βασικές καθημερινές ανάγκες τροφοδοσίας, επικοινωνίας, κ.λπ.

Οι πιο κοντινές δομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι το νοσοκομείο στη Καρδίτσα όπως και σχολικές υποδομές που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες προσχολικής και σχολικής αγωγής των παιδιών μιας τόσο μεγάλου μεγέθους δομής. Η μορφολογία της ΒΙΠΕ Γοργοβιτών είναι τέτοια που υπάρχουν κίνδυνοι από έντονη βροχόπτωση, όπως έχει συμβεί και προηγούμενα όταν πλημμύρισαν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά, δεν θεωρεί τους πρόσφυγες και μετανάστες, που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της καταπίεσης και της φτώχειας, ως εχθρούς του λαού μας. Οι Έλληνες ξέρουμε από προσφυγιά και μετανάστευση και καταλαβαίνουμε τον πόνο της.

Δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για τα προβλήματα των λαικών οικογενειών της περιοχής και της χώρας μας. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων από τα μονοπώλια και γενικότερα των ίδιων πολιτικών που εφαρμόζονται διαχρονικά και στη χώρα μας για χάρη των συμφερόντων μια χούφτας εκμεταλλευτών, δημιουργούν και στους Έλληνες εργαζόμενους, μικρομεσαίους αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχους, τεράστια προβλήματα (ανεργία, χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, υψηλό κόστος παραγωγής, ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών, φοροληστεία των λαικών οικογενειών, εξαναγκασμό για μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας, ιδιαίτερα νέων) και κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, είναι και το γεγονός ότι η ΒΙΠΕ Γοργοβιτών είναι μόνο στα χαρτιά εδώ και δεκαετίες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά, εκφράζει την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στους πρόσφυγες και μετανάστες, αποκρούοντας κάθε ρατσιστική, ξενοφοβική λογική και πρακτική. Καλεί την κυβέρνηση να απεμπλακεί άμεσα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, να ανακαλέσει όλες τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τα σύνορά μας, να κλείσει όλες τις ξένες βάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας, οι οποίες αποτελούν πηγή πολέμου και τεράστιων κινδύνων για το λαό μας.

Θεωρεί ότι όσοι πρόσφυγες, γλίτωσαν απ’ τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, τους δουλεμπόρους, όσοι δεν πνίγηκαν στο Αιγαίο, δεν μπορεί να στοιβάζονται σε άθλιους χώρους φιλοξενίας, πολύ περισσότερο σε κλειστές δομές (φυλακές) που θα εξελίσσονται σε σύγχρονα γκέτο.

Γι’ αυτό απαιτεί:
-Να μην στοιβαχθούν εκατοντάδες πρόσφυγες στην ακατάλληλη Βιομηχανική Περιοχή των Γοργοβιτών. Να κλείσουν όλα τα άθλιαHOTSPOTκαι να δημιουργηθούν κατάλληλοι δημόσιοι, ανοιχτοί και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας ή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

-Άμεση επανένωση οικογενειών. Προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων που πολλοί απ’ αυτούς βρίσκονται σε κρατητήρια. Να υπάρξει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των προσφύγων και μεταναστών, με χορήγηση ΑΜΚΑ. Να φύγουν τώρα όλες οι ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τα κονδύλια για τους πρόσφυγες και υπηρετούν τον σύστημα που δημιουργεί την προσφυγιά και το θάνατο.
-Να εξασφαλιστούν αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου, που θα εξετάζονται για να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες.
-Με ευθύνη του ΟΗΕ να προχωρήσει άμεσα η απευθείας μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών στους τόπους που θέλουν να πάνε, από τις χώρες πρώτης υποδοχής τους (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος, κλπ).
-Να εξασφαλιστεί πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εμβολιασμός για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες».

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα