Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα ανακοινώνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Από αύριο το πρωί, όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς, θα ισχύει:

Η εικόνα της χώρας δεν είναι στατική. Όποια μεταβολή εκτιμάται και αξιολογείται.

Από αύριο στις 6 το πρωί ισχύουν τα μέτρα που γνωρίζουμε στο επίπεδο Α. Στις κόκκινες περιοχές ισχύουν τα μέτρα που ξέρουμε. Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο» είναι:

Εορδαία Κοζάνης, Θηβαίων και Τανάγρας, Σπάρτης, Ζακύνθου, Λέσβος

Στις «κόκκινες» από αύριο εντάσσονται οι περιοχές:

Ρέθυμνο, Πήδνα Κολινδρού, Δυρφίων Μεσσαπίων, Ανδραβίδας και Τεμπών.

Επιπρόσθετα των παραπάνω, ιδιαίτερα επικίνδυνη κρίνεται η κατάσταση στους δήμους:

Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης. Στην Πάτρα η αύξηση αγγίζει το 53%.

Στις παραπάνω περιοχές θα ισχύσουν από αύριο το πρωί στις 6 τα εξής επιπλέον μέτρα:

-Αναστέλλεται η λειτουργία λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, προσωπικών υγιεινής, ΚΤΕΟ και πρακτορείων ΟΠΑΠ.

-Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες. Ανοιχτά μόνο σε Μύκονο και Θήρας.

-Αναστέλλεται η λειτουργία δικαστηρίων και εκκλησιών, καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική θα ισχύουν από αύριο το πρωί στις 6 τα εξής:

Κατ’ αρχήν εντάσσονται στο κόκκινο οι Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

-Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των λυκείων. Παραμένουν ανοιχτά Γυμνάσια και Δημοτικά.

-Λειτουργία λιανεμπορίου μόνο με click away (αναστέλλεται το click in shop)

-Κομμωτήρια, καταστήματα υγιεινής, ΚΤΕΟ και ΟΠΑΠ λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

-Τα Σαββατοκύριακα θα είναι ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, έως τις 5 το απόγευμα.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Κυκλοφορία μόνο για τους έξι λόγους που γνωρίζουμε.

Παπαευαγγέλου: Δεν κλείνουν τα σχολεία

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι σήμερα είχαμε ένα ρεκόρ τεστ, που έφτασαν στα 46.000. Στα συμπεράσματα είναι ότι υπάρχει επιδείνωση του επιδημικού φορτίου, τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται σε περισσότερα από 8.500 χιλιάδες, ενώ από 625 σε 895 ανήλθαν κρούσματα ανά ημέρα και ο δείκτης θετικότητας έχει φτάσει το 2,3%.

Παράλληλα, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νέους ηλικίας 25 – 34 ετών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διάμεση ηλικία στα 43 χρόνια.

Όπως φαίνεται, οι γονείς μεταδίδουν τον ιό τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, που μένουν μυστικές και δεν γίνεται επίσημα ιχνηλάτηση.

«Ο χάρτης κοκκίνισε σε πολλές περιοχές» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση σήμερα, η Ελλάδα θα βρεθεί και αυτή «στο κόκκινο».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους επιδημιολόγους οι δήμοι Πατρέων και Χαλκιδέων.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Αττική, με αύξηση των κρουσμάτων κατά 60% την τελευταία εβδομάδα και με ενεργά κρούσματα που υπολογίζονται σε 4.000.

Αύξηση παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που η κυρία Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε έκπληξη, καθώς παρουσιάζεται «μόνο λίγες βδομάδες αφού πήρε ανάσα η περιοχή».

Ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι 150 ανά ημέρα και στην Αττική 70-80. Η πληρότητα σε απλές κλίνες στην Αττική είναι 52%, ενώ 60% είναι στις ΜΕΘ.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου παραδέχτηκε ότι υπάρχει κούραση στον πληθυσμό, αλλά τόνισε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μαραθώνιο και επί του παρόντος «έχουμε μπροστά μας μία ανηφόρα».

Είναι κρίμα να κλείνουν δραστηριότητες και να λυγίσει το σύστημα υγείας. Δεν έχει νόημα να βάζουμε νέα μέτρα, αρκεί να εφαρμόσουμε τα υπάρχοντα, είπε.

Η επιτροπή εισηγήθηκε να μην τροποποιηθεί η κατάσταση στα σχολεία, «τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία αλλά την παρακολουθούν» είπε και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία με ακόμη με περισσότερη επιμέλεια και να κάνουν οι εκπαιδευτικοί τα τεστ.

Η θετικότητα στα σχολεία είναι χαμηλή, της τάξεως του 0,23%, ενώ το 0,29% φτάνει η αναστολή τμημάτων στα δημοτικά.

«Αν θέλουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν σχολείο, να παραμείνουν ανοιχτές οικονομικές δραστηριότητες, η συμπεριφορά μας είναι η λύση» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ακολούθως ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο. Μίλησε για τάση υποχώρησης της επιδημίας και ειδικότερα για επιβράδυνση του ρυθμού της στην Ευρώπη, από την περασμένη εβδομάδα. Ειδικά για την Ελλάδα όμως, παρατηρείται αύξηση την τελευταία εβδομάδα με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές. Η αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό φθάνει το 50%. Η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο κ.Μαγιορκίνης επέμεινε στην τήρηση της «κοινωνικής φούσκας», της επαφής δηλαδή, με λίγα και συγκεκριμένα άτομα. Η κόπωση αναδεινύεται παράγοντας επιδείνωσης της κατάστασης. Πρόσθεσε ότι είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης το προσεχές διάστημ