Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από το χαλάζι που «έπεσε» σε αρκετά χωριά του Δήμου Παλαμά και χθες οι αγρότες της περιοχής, ήρθαν αντιμέτωποι εκ νέου, με άσχημα καιρικά φαινόμενα.

Τις απογευματινές ώρες ξέσπασε νεροποντή η οποία συνδυάστηκε με χαλαζόπτωση.

Χιλιάδες στρέμματα μετατράπηκαν σε μικρές λίμνες ( Φύλλο, Λεύκη), ενώ σε Ιτέα, Πέτρινο και Συκεώνα «έπεσε» χαλάζι σε καλλιέργειες βαμβακιού κυρίως, «βυθίζοντας» σε… απόγνωση τους παραγωγούς.

Το απόγευμα του Σάββατου, περίπου 3.000 στρέμματα καλλιεργειών «χτυπήθηκαν» από χαλάζι στο Δήμο Παλαμά,

Όπως έγραψε ο «Νέος Αγών», η χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα χωριά Φύλλο, Ιτέα, Συκεώνα, Αστρίτσα, Ηλιά, Αμπελώνα, αλλά και στο Ερμήτσι.

Στις τάξεις των πληγέντων παραγωγών ο προβληματισμός είναι διάχυτος, καθώς η σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης κατέστρεψε ολοσχερώς αρκετές

καλλιεργούμενες εκτάσεις βαμβακιού, σιταριού και μηδικής.

Παραγωγοί βαμβακιού που επικοινώνησαν με την εφημερίδα, μας υπογράμμισαν πως από τη μία δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για επανασπορά, ενώ αν προχωρήσουν σε επανασπορά θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές

Χθες το πρωί, στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον Προϊστάμενο κ. Μιχάλη Λιόντο, τον επόπτη για τον Ν. Καρδίτσας κ. Στέφανο Παπαναστασίου, συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Παλαμά κ. Σακελλαρίου, όπου έγινε επιτόπιος έλεγχος.

Παρόντες επίσης ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοντοβάιος, ο Πρόεδρος της Τ. Κ. Φύλλου κ. Βάιος Γιώτας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Συκεώνας κ. Χριστόδουλος Μακρής, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αστρίτσας κ. Γιώργος Λάσκαρης, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Χρήστος Ζιώγας και παραγωγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις των πληγέντων παραγωγών για τις αποζημιώσεις.

«Δίκαιες αποζημιώσεις»

Εκπρόσωποι της Διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» υπογράμμισαν την ανάγκη έγκαιρων και δίκαιων εκτιμήσεων και αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών στο σύνολο της ζημιάς.

Παράλληλα τόνισαν τη σημασία που έχει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ όχι προς την κατεύθυνση που έχει ορίσει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, αλλά προς εκείνη της ουσιαστικής κάλυψης των αγροτών, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.