ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ  ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 10 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ

Το ένα μετά το άλλο δέχονται τα… χτυπήματα οι βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας, σε μία χρόνια που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες.

Μετά τις εκτιμήσεις για εξευτελιστικές τιμές, στο… φως έρχονται και τα στοιχεία με τα καλλιεργημένα στρέμματα πανελλαδικά, που καθορίζουν το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, «πρωταθλητής» στην βαμβακοκαλλιέργεια αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά ο Νομός Καρδίτσας.

Πιο συγκεκριμένα,  στον κάμπο της Καρδίτσας καλλιεργούνται 430.778 στρέμματα, τα περισσότερα σε όλη τη χώρα, καθώς ακολουθούν οι Νομοί Έβρου (344.296 στρέμματα), Ροδόπης (341.059 στρέμματα) και Λάρισας (324.896 στρέμματα).

Εκτός από το αρνητικό κλίμα στο σκέλος των τιμών και το δυσβάστακτο κόστος, οι Καρδιτσιώτες βαμβακοπαραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη «πονοκέφαλο» που απορρέει από την πανελλαδική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Σε όλη τη χώρα φέτος καλλιεργήθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2,91 εκατομμύρια στρέμματα, σπάζοντας το «πλαφόν» των 2,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων που ισχύει για την Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μείωση του ποσού της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος (συνδεδεμένη) που λαμβάνουν οι δικαιούχοι βαμβακοπαραγωγοί το στρέμμα.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 64-65 ευρώ το στρέμμα, πράγμα που σημαίνει πως οι βαμβακοπαραγωγοί στο Νομό Καρδίτσας, θα λάβουν περίπου 10 ευρώ λιγότερα ανά στρέμμα, σε σχέση με πέρυσι.