Η πορεία των αποζημιώσεων και το σχέδιο ανασυγκρότησης του Ν. Καρδίτσας στο επίκεντρο της συνάντησης Τριαντόπουλου - τοπικών αρχών

Η πορεία των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον «Ιανό» στο Ν. Καρδίτσας και η κατάρτιση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που είχε το απόγευμα της Παρασκευής στο Επιμελητήριο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος με τη Διοίκηση του ΕΒΕ, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον θεματικό Αντιπερφιερειάρχη κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κώστα Νούσιο και τους Δημάρχους Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο και Σοφάδων κ. Θάνο Σκάρλο.
Αποζημιώσεις
Αναφερόμενος στην πορεία των αποζημιώσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή σε περισσότερους από τους μισούς φακέλους που έχουν αποσταλεί στο υπουργείο.

Συνέχισε λέγοντας ότι αρκετοί φάκελοι βρίσκονται σε μια διαδικασία είτε συμπληρωματικών στοιχείων είτε διόρθωσης άλλων, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, υπογράμμισε ότι το υπουργείο οικονομικών έχει προχωρήσει τις διαδικασίες αυτοματοποίησης σε απαιτούμενα έγγραφα όπως για παράδειγμα εκείνα της δικαστικής φερεγγυότητας, στοιχείων του ΓΕΜΗ κλπ, ενώ όπου χρειάζεται συνδράμει το Επιμελητήριο Καρδίτσας. «Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη Περιφερειακή Ενότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ο υφυπουργός ανέφερε πως ξεκίνησε η διαδικασία της πληρωμής και για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Στο Νομό Καρδίτσας, διευκρίνισε, η ροή των αποζημιώσεων για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ακολουθεί εκείνη των επιχειρήσεων.
«Στόχος είναι τις επόμενες εβδομάδες το ποσοστό των δικαιούχων (επιχειρήσεων και αγρ. εκμεταλλεύσεων) που πληρώνονται να ανέβει σημαντικά» επισήμανε.
«Στα 800 εκ ευρώ το πακέτο στήριξης»
Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι το συνολικό πακέτο στήριξης (με αρχικά και συμπληρωματικά έργα, αποζημιώσεις) που διατίθεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του «Ιανού» αθροίζεται στα 800 εκατομμύρια , από τα οποία μόλις τα 22 εκ ευρώ προέρχονται από την ευρωπαϊκή επιτροπή.
Πρόσθεσε ότι ο κορωνοϊός έπληξε τη ροή των διαδικασιών, ενώ εξήρε τη συνδρομή του επιμελητηρίου τονίζοντας ότι έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία που αξιοποιείται και για άλλες περιοχές. Στάθηκε στη συνδρομή των λογιστών και φοροτεχνικών, τους οποίους χαρακτήρισε «βραχίονα» του υπουργείου Οικονομικών και αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην υλοποίηση των μέτρων που αφορούν τους δικαιούχους για τα μέτρα ενίσχυσης.
Αναπτυξιακό συνέδριο
Στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας, βρέθηκε επίσης το προωθούμενο σχέδιο ανασυγκρότησης του Νομού, μέσα από μια ολιστική μελέτη εννιά τομέων, οι πρώτες διεργασίες για την οποία θα γίνουν στις 12-13 Μαρτίου σε συνέδριο στη Λ. Πλαστήρα. Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, η επόμενη ημέρα της καταστροφής προβλέπει την κατάρτιση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης του Νομού Καρδίτσας όπως στη Β. Εύβοια, από τους ειδικούς με την εμπλοκή των τοπικών αρχών (Επιμελητηρίου, Περιφέρειας, Δήμων κλπ).
Η αρχή θα γίνει όπως έχει παρουσιάσει τις προηγούμενες ημέρες ο «Νέος Αγών» θα γίνει με το συνέδριο που θα λάβει χώρα το επόμενο Σαββατοκύριακο (12-13 Μαρτίου στη Λίμνη Πλαστήρα, ενώ το σχέδιο θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και θα εμπλακούν πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, το Επιμελητήριο και φορείς.
Το εν λόγω σχέδιο ήταν αρχικά οκτώ κατευθύνσεων, ενώ μετά τη χθεσινή σύσκεψη και ύστερα από την επισήμανση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου, θα προστεθεί ακόμη ένας που αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
Αγοραστός
Στη συνάντηση τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος μεταξύ άλλων λόγο για πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή και αναφέρθηκε στα μέτρα που λήφθησαν από την κυβέρνηση και στις άμεσες ενέργειες που έγιναν προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς και στη συνδρομή των υπηρεσιών της Περιφέρειας οι οποίες λειτούργησαν παρά τα μεγάλα εμπόδια που δημιούργησε η πανδημία και η απουσία επαρκούς προσωπικού. Πρόσθεσε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κατάσταση στο Ν. Καρδίτσας, αποτέλεσε λειτούργησε ως «πιλότος» για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστροφών που ακολούθησαν στη χώρα.
Τσιάκος
Ομοίως ο Δήμαρχος Καρδίτσας μίλησε για πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο συμβαίνει μια φορά στη χιλιετία και για «πρωτοφανή αντανακλαστικά» που έδειξε η πολιτεία. Αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου και τόνισε ότι εκείνο που πλέον πρέπει να μπει στο επίκεντρο είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Υπογράμμισε ότι στις τάξεις τις τοπικής κοινωνίας υπάρχει φοβικό σύνδρομο και πρέπει να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας που σήμερα εκλείπει.
Σκάρλος
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σοφάδων ανέφερε ότι πως ήταν καταλυτική η απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει τον κ. Τριαντόπουλο (ως Γ. Γραμματέα τότε) πάνω από τα συναρμόδια υπουργεία και να συντονίζει τις αρμοδιότητες τους. Ο κ. Σκάρλος ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στους φακέλους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων γιατί σε ένα μήνα ξεκινούν οι εαρινές καλλιέργειες στο Νομό Καρδίτσας. Παράλληλα ανέφερε, όπως έγραψε χθες ο «Νέος Αγών», ότι υπάρχουν περίπου 200 επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει την εφάπαξ ενίσχυση. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου κ. Κώστας Λαμπρόπουλος υπογραμμίζοντας ότι ορισμένοι εξ αυτών των επιχειρηματιών δεν κατέθεσαν φάκελο αποζημιώσεων, υπολογίζοντας ότι θα καλυφθούν από την εν λόγω εφάπαξ ενίσχυση των 8.000 ευρώ που περιμένουν.
Διομήδης και σεισμός
Οι δυο Δήμαρχοι ζήτησαν από τον κ. Τριαντόπουλο να τρέξουν οι διαδικασίες για να δοθεί το επίδομα βιοτικών αναγκών και των αποζημιώσεων σε περίπου 50-60 δικαιούχους ( σε Άγ. Θεόδωρο, Κυψέλη, Ερμήτσι κλπ) τα σπίτια των οποίων πλημμύρισαν από τον «Διομήδη», ενώ κάλεσαν να ενταχθούν οι δύο Δήμοι στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό της 3ης Μαρτίου στο Δαμάσι.
Ο κ. Τριαντόπουλος απάντησε ότι θα πιέσει προς την κατεύθυνση αποδοχής και υλοποίησης του αιτήματος που έχουν καταθέσει οι δύο δήμαρχοι, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον όλοι οι φάκελοι θα κατατίθενται ψηφιακά κάτι που θα διευκολύνει τη διαδικασία ειδικά στις συνθήκες κοροωνοϊού.

Για τις εκκρεμότητες στις εφάπαξ ενισχύσεις υψους 8.000 ευρώ, θα ακολουθήσει η τέταρτη φάση χρηματοδότησης και έχει ζητηθεί το σχετικό κονδύλι από το υπουργείο Οικονομικών.