Και όμως, υπάρχει μέλλον για το πολύπαθο έργο του Αχελώου…

Παρά το γεγονός ότι από το Σεπτέμβρη και μετά, είδαμε μία υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου, οι πληροφορίες μας , τις οποίες σας αναφέρει αποκλειστικά σήμερα ο «ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ», αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να μελετηθεί εκ νέου το θέμα, υπό το πρίσμα των νέων δυσμενών παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων σε ότι αφορά αφενός μεν την ενεργειακή και αφετέρου την επαπειλούμενη διατροφική κρίση στην Ευρώπη.

Αξίζει να τονιστεί πως με σημερινές τιμές η λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας, θα απέδιδε ετησίως περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ, «καθαρής πράσινης ενέργειας» για το ενεργειακό μείγμα, ενώ άλλα τόσα θα αποδίδει το φράγμα της Συκιάς, που είναι και το κυρίως έργο μεταφοράς νερού από την περίσσεια των χειμέριων πλημμυρικών υδάτων του Αχελώου προς τη Θεσσαλική πεδιάδα.

Το φράγμα της Συκιάς μάλιστα μελετάται να λειτουργήσει όπως και το έργο της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής» στη λίμνη της Αμφιλοχίας (πάλι στον Αχελώο) με αντλησοταμίευση για
το οποίο διασφαλίστηκε κοινοτική χρηματοδότηση 250 εκατομμυρίων ευρώ .

Για το λόγο αυτό θα απαιτηθούν και τα συνοδά έργα αντιστάθμισης δηλαδή
το υδροηλεκτρικό του Πευκόφυτου και το φράγμα Μουζακίου. Το τελευταίο μάλιστα θα έχει πέρα από ενεργειακό – αρδευτικό και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα όπως διαφάνηκε και από τη θεομηνία «Ιανός» ενώ αποτελεί και δέσμευση του πρωθυπουργού.

Το έργο της Συκιάς είναι περιττό να λεχθεί ότι θα απογειώσει την τοπική οικονομία της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας αλλά και κατ’ επέκταση την εθνική. Είναι κατ΄εξοχήν έργο ‘green deal” και κλιματικής κρίσης από εκείνα που προκρίνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης διότι:

• Θα διασφαλίσει καθαρή πράσινη ενέργεια στο ενεργειακό μείγμα της χώρας,

• Θα αντικαταστήσει περίπου τις μισές από τις 33.000 γεωτρήσεις σήμερα στο θεσσαλικό κάμπο, εξοικονομώντας και το νερό στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα o οποίος έχει ταπεινωθεί δραματικά με έλλειμμα 3 δισεκατομμύρια κυβ, μέτρα., ενώ θα απαλλάξει από σημαντικά φορτία αιχμής το καλοκαίρι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, όταν έχουμε τη μέγιστη κατανάλωση για άρδευση και κλιματισμό.

• Θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί επιπλέον από κοινοτικού πόρους όπως και το έργο της ΤΕΡΝΑ ως «μπαταρία» ενέργειας για την ευστάθεια στο σύστημα, με τη μέθοδο της άντλησης-ταμίευσης

• Θα διασφαλίσει θετικό ισοδύναμο στο περιβάλλον και το κλίμα από τη διατήρηση εαρινών ποτιστικών καλλιεργειών και δενδρωδών καλλιεργειών που απαιτούν νερό για άρδευση που σήμερα δεν υπάρχει στη Θεσσαλία, καθώς θα δεσμεύουν μέσω της φωτοσύνθεσης στο έδαφος διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας στις πολιτικές της Ε.Ε. και της νέας ΚΑΠ για τη δέσμευση αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία

• Θα διασφαλίσει νερό για ύδρευση σε όλη τη Θεσσαλία που σε λίγα χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης θα είναι το ζητούμενο για τη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

• Θα εξισορροπήσει και τη ροή του Πηνειού προς την Κάρλα, που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε ρυάκι.

• Θα φέρει τουριστική ανάπτυξη στη λησμονημένη περιοχή της Αργιθέας – Μουζακίου και πραγματικές μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή , κατά παρόμοιο τρόπο όπως συνέβη και με τη λίμνη Πλαστήρα.

Και τέλος θα συμβάλλει στην καλλιέργεια ζωοτροφών (που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού για άρδευση) των οποίων οι τιμές σήμερα έχουν εκτοξευθεί, φέρνοντας μία ισορροπία στην αλυσίδα της παραγωγής γάλακτος, τυροκομικών και κρέατος στη χώρα.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ανέθεσε σε εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες της κυβέρνησης να μελετηθεί η ολοκλήρωση του φράγματος της Συκιάς με
τα συνοδά έργα (Πευκόφυτο, Μουζάκι) και στο νομικό συμβούλιο την ολοκλήρωση του φακέλου ώστε να ξεπεραστούν οι νομικές δυσκολίες από το ΣτΕ.

Το προσεχές διάστημα ίσως και μέσα στο Φλεβάρη αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις αρχικά από τον πρωθυπουργό τις οποίες θα τις παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει πλήρη δικαίωση της μαχητικής αρθρογραφίας του «Νέου Αγώνα» επί σειρά ετών και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα όταν ανέκυψαν τα προβλήματα της κλιματικής – ενεργειακής κρίσης στην χώρα και την Θεσσαλία.

«Ν.Α.»