Τέτοιες ημέρες πριν δύο χρόνια ο φόβος του άγνωστου τότε κορωνοϊού covid 19 είχε αρχίσει να κυριεύει τους Καρδιτσιώτες και συνολικότερα τους Έλληνες.
Η πανδημία είχε ξεκινήσει ήδη να εξαπλώνεται, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. Δύο χρόνια μετά έχουμε πλέον «συνηθίσει», ο κορωνοϊός έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, ενώ η λέξη «κρούσμα» μάς αφήνει «αδιάφορους» μπροστά στους περίπου 25.000 θανάτους που μετράμε στη χώρα εδώ και δύο χρόνια ανάμεσά τους και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας από την περιοχή μας.
Και τί δεν μεσολάβησε σε αυτά τα δύο χρόνια: καραντίνες και περιοριστικά μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν, έγινε άρση τους, άλλαξαν και ξαναεφαρμόστηκαν και μαζί υγειονομικά
πρωτόκολλα – λάστιχο που ενέτειναν τον προβληματισμό και τις αντιδράσεις.
Από τις «δύο κρίσιμες εβδομάδες», πήγαμε στο «τελευταίο μίλι», έχοντας μεσολαβήσει νέα κύματα έξαρσης του κορωνοϊού.
Σήμερα η ανθρωπότητα διαθέτει ένα σημαντικό όπλο, τα εμβόλια, τα οποία έχουνεκτοξεύσει τα κέρδη των πολυεθνικών φαρμακευτικών όταν θα έπρεπε να έχει σπάσει η πατέντα τους στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών. Βεβαίως το
εμβόλιο δεν είναι «πανάκεια», ενώ απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει ακόμη σαφής «ορίζοντας» λήξης της πανδημίας.
Έτσι, δεν υπάρχουν περιθώρια προγραμματισμού σε όλα τα στάδια της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, με τις προβλέψεις να γίνονται με ορίζοντα 10- 20 ημερών το πολύ, αφού η κατάσταση παραμένει ρευστή και τα δεδομένα αλλάζουν…
Ευχή όλων είναι να επιβεβαιωθούν οι επιστήμονες που λένε ότι η πανδημία γίνεται ενδημική και το συντομότερο να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση, χωρίς τον φόβο και τις απώλειες από τον covid – 19.
Με ή χωρίς κορωνοϊό όμως, απαιτείται η ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, ώστε οι δημόσιες δομές να παρέχουν ολοκληρωμένες και σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας στους πολίτες.
Κ.Π.