Την ένταξη στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου υποδομών, ενός μεγάλου αρδευτικού έργου για το Δήμο Σοφάδων προωθεί η Δημοτική Αρχή.
Πρόκειται για το κλειστό αρδευτικό δίκτυο του αγροκτήματος της Πασχαλίτσας,  προϋπολογισμού 6,1 εκ. ευρώ, έργο το οποίο έχει
«ωριμάσει» σε επίπεδο μελετών.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας άναψε ομόφωνα το «πράσινο φως» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, το οποίο θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ποσότητα ύδατος για την άρδευση 15.000 καλλιεργούμενων στρεμμάτων, μειώνοντας παράλληλα τα κόστη λειτουργία των αρδευτικών γεωτρήσεων.

Στο… κόκκινο τα υπόγεια ύδατα
Είναι γνωστό πλέον ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και σε ολλά σημεία του Καρδιτσιώτικου κάμπου, έχει περιοριστεί δραματικά σε βάθος ετών η δυνατότητα άντλησης νερού από τα υπόγεια ύδατα και μπορεί να καλύψει ένα μικρό μόνο ποσοστό των αρδευτικών αναγκών. Οι υπόγειοι υδοφορείς βρίσκονται σε οριακό σημείο κάτι άλλωστε που έχει αποτυπωθεί και στα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων που αφορούν τη Θεσσαλία. Η ένταση εκμετάλλευσης των υπογείων υδάτων στην περιοχή έχει οδηγήσει ήδη στον χαρακτηρισμό της υδρογεωλογικής λεκάνης της περιοχής νοτιοδυτικής Θεσσαλίας ως «κόκκινη» λόγω υπερεκμετάλλευσης.

Αναμένονται θετικές εξελίξεις
Όπως σημείωσε μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο Δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, το
έργο θεωρείται πλέον «ώριμο» στο σκέλος των μελετών και το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης.


Επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο έργο με προϋπολογισμό 6,1 εκ ευρώ, δεν μπορεί να  ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έτσι η Δημοτική Αρχή
διερευνά τη χρηματοδότησή του από τομεακό πρόγραμμα υπουργείου και συγκεκριμένα από το Υπουργείο Υποδομών. Ήδη ο κ. Σκάρλος βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένων επαφών και αναμένονται θετικές εξελίξεις.

Το έργο

Σε ότι αφορά το έργο, πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία κλειστού αρδευτικού δικτύου υπό πίεση στο αγρόκτημα Πασχαλίτσας του Δήμου Σοφάδων, με σκοπό την πλήρη
αντικατάσταση των χωμάτινων τάφρων με κλειστούς αγωγούς.
Σκοπός του είναι η άρδευση γεωργικών εκτάσεων που βρίσκονται στο αγρόκτημα  Πασχαλίτσας και ειδικότερα στην περιοχή μεταξύ της κοίτης του Φαρσαλιώτη ποταμού έως το ύψος του οικισμού της Πασχαλίτσας.
Η υδροληψία γίνεται με άντληση μέρους του νερού του ποταμού Σοφαδίτη μέσω  αντλιοστασίων (Υ61 και Υ62), παροχέτευση έως την κοίτη του ποταμού Φαρσαλίτη και  άντληση – μεταφορά μέσω αγωγών από τα αντλιοστάσια Υ119 και Υ123 στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.