ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ 350 ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ

Αυτοψίες σε περισσότερα από 350 σπίτια και κτίρια του Δήμου Αργιθέας διενήργησαν την προηγούμενη εβδομάδα τρία κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών, συνοδευόμενα από εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, για να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι κατάλληλα προς χρήση, μετά τη σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 31 Αυγούστου. Τα κλιμάκια συνοδεύονταν από μηχανικούς του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορίας Αρχαιοτήτων για την πραγματοποίηση αυτοψίας και στα μνημεία της περιοχής που υπέστησαν σημαντικές ζημιές.

Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αχελώου και συγκεκριμένα σε Αργύρι, Βραγκιανά, Μάραθο. Επίσης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δυτικής Αργιθέας και συγκεκριμένα σε Ελληνικά, Καλη Κώμη, Πετρωτό, Θερινό, Μεσοβούνι, Ανθηρό, Αργιθέα, Καρυά και για το Δημοτικό Διαμέρισμα Ανατολικής Αργιθέας σε Στεφανιάδα, Μονή Σπηλιάς , Κουμπουριανά, Πετροχώρι, Λεοντίτο, Φουντωτό και Δροσάτο.

Με την ολοκλήρωσή τους αποτυπώθηκε η κατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό και καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να οριοθετηθεί ως σεισμόπληκτη η περιοχή της Αργιθέας μαζί με τμήμα του Μουζακίου και της Λίμνης Πλαστήρα.

Η οριοθέτηση αυτή αποτελεί τον «προθάλαμο» για να αντληθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την αποκατάσταση και συντήρηση των μνημείων, κυρίως μοναστηριών, στα οποία τοιχογραφίες αιώνων καταστράφηκαν. Τα μνημεία αυτά , ο Δήμαρχος Αργιθέας τα έχει χαρακτηριστεί «πολιτιστικό κεφάλαιο» για το Δήμο και το Νόμο, επισημαίνοντας τη σημασία αποκατάστασής τους.