Είναι γνωστό ότι η Εθνική τράπεζα ως το αρχαιότερο τραπεζικό ίδρυμα στη χώρα, έχει το μεγαλύτερο ίσως πελατολόγιο ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Αυτός ήταν και ο λόγος που ανέπτυξε ένα πυκνό δίκτυο υποκαταστημάτων στην Ελλάδα.

Στην Καρδίτσα λειτουργούν μόλις δύο εν αντιθέσει με άλλες θεσσαλικές πρωτεύουσες νομών όπου λειτουργούν από τρία μέχρι και πέντε (στη Λάρισα) υποκαταστήματα.

Το ένα από τα δύο που προτίθεται να κλείσει η διοίκηση της Εθνικής στεγάζεται στο λεγόμενο «πέτρινο κτίριο», ένα νεοκλασικό αρχιτεκτονικά ενδιαφέρον οικοδόμημα με ιστορία άνω των 100 χρόνων, πραγματικό κόσμημα και σημείο αναφοράς για την πόλη κατέχοντας μία από τις πιο πολυσύχναστες γωνίες της.

Το σημαντικότερο όλων ωστόσο είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί αρκετούς συνταξιούχους που είναι και οι λιγότερο δεκτικοί στις νέες τεχνολογίες και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω e-banking.

Με την Καρδίτσα να «χτυπά κόκκινο» από πλευράς αριθμού κρουσμάτων covid το τελευταίο διάστημα, το κλείσιμο του ενός από τα δύο υποκαταστήματα στην πόλη, όπως και εκείνο του Παλαμά, συνεπάγονται ακόμη μεγαλύτερο συνωστισμό ιδιαίτερα ηλικιωμένων για τους οποίους (λόγω του τεχνολογικού αναλφαβητισμού) απαιτείται φυσική παρουσία για τις συναλλαγές τους, άρα ακόμη μεγαλύτερη έκθεσή τους στον κίνδυνο διασποράς του ιού.

Δυστυχώς είμαστε ένας νομός με αρκετούς ηλικιωμένους οι οποίοι δεν «παίζουν στα δάχτυλα» την τεχνολογία, όπως ίσως νομίζουν κάποιοι τεχνοκράτες της διοίκησης της… στην Αθήνα. Στοιχειώδεις κανόνες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης επιβάλουν την αναβολή του κλεισίματος των δύο υποκαταστημάτων της Εθνικής σε Καρδίτσα και Παλαμά, σε ένα νομό που χτυπήθηκε από τη θεομηνία του αιώνα (Ιανός).

Ήρθε η ώρα λοιπόν η «μεγάλη μας φίλη» να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της και να βάλει πάνω από αριθμούς και λογιστικές προβολές τον ανθρώπινο παράγοντα. Άλλωστε οι τράπεζες αντλούν τη δύναμη τους από το πελατολόγιο και τους ανθρώπους τους είτε είναι πελάτες είτε στελεχικό δυναμικό…

Και δεν είναι μόνο κάποιοι άυλοι τίτλοι, αλλά είναι και τα κτίρια που με την παρουσία τους σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Θεωρούμε ότι και οι βουλευτές και οι υπόλοιποι φορείς της αυτοδιοίκησης του Νομού μας θα πρέπει να συμβάλλουν πιέζοντας ώστε να πάρει πίσω την απόφασή της αυτή η διοίκηση της Ε.Τ.Ε., με γνώμονα ότι και οι πολίτες από το υστέρημα τους έχουν συμπράξει με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις στο να παραμείνουν όρθιες οι τράπεζες. Ήρθε η ώρα λοιπόν και η «Εθνική», σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να συμβάλλει στο να μείνει όρθιος ο τόπος μας…

«Ν.Α.»