Την απόφαση της κυβέρνησης για παράταση εφαρμογής της έκπτωσης 80% στη ρήτρα αναπροσαρμογής που προβλέπεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Όπως δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η παράταση είναι δεδομένη και θα ισχύσει καθ’ όλη τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου, από τον Απρίλιο μέχρι τον Σε- πτέμβριο του 2022.

Για την τρέχουσα περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 εφαρμόζεται έκπτωση 50% ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος. Εν τω μεταξύ, διευκρινί- ζεται ότι και για το προηγούμενο διάστημα, Σεπτεμβρίου– Δεκεμβρίου 2021, ίσχυσε ο ίδιος συντελεστής έκπτωσης (80%), με τη μείωση στο λογαριασμό να γίνεται πάνω στο συνο- λικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής που αναγράφεται στους αρχικούς λογαριασμούς.

Έχοντας δηλαδή ήδη εφαρμοστεί μια μείωση στους τότε λογαριασμούς κοντά στο 38%, οι νέοι πιστωτικοί λογαριασμοί έρχονται να αυξήσουν το ποσό που αφαιρείται από την χρέωση με ένα επιπλέον 42%, ώστε συνδυαστικά η ρήτρα να έχει μειωθεί κατά 80%.

Με άλλα λόγια, η επιδότηση για όλα τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος που αφορά στην κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 και θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί.

Το συνολικό κονδύλι για την έκπτωση αυτή ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ για την εφαρ- μογή της αντίστοιχης έκπτωσης κατά τους μήνες της αρδευτικής περιόδου, αναμένεται ότι θα απαιτηθεί μεγαλύτερο ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι πιστωτικοί λογαριασμοί, έχουν ήδη εκδοθεί και σε όσες περιπτώσεις αγροτών δεν έχουν φτάσει, αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ακόμα, υπάρχουν περιπτώσεις μονάδων για τις οποίες οι πιστωτικοί λογαριασμοί, κάτω από το ποσό επιστροφής, που είναι περίπου 40% της ρήτρας, αναγράφεται και ένα ακόμη ποσό που αναμένεται ότι θα πιστωθεί στον επόμενο λο- γαριασμό, συμπληρώνο- ντας έτσι το σύνολο έκπτωσης 80%.