Εννιά στα δέκα κρούσματα κορονοϊού αφορούν στη μετάλλαξη Όμικρον σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία ανακοίνωσε ότι ξεκινούν επιτάξεις ιδιωτών γιατρών και στην Αττική.

Την απόλυτη επικράτηση της Μετάλλαξης Όμικρον επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναφέροντας πως με βάση τα τελευταία στοιχεία πάνω από το 90% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός ανακοίνωσε πως ξεκινούν επιτάξεις ιδιωτών γιατρών και στην Αττική. Τα φύλλα πορείας θα σταλούν την Παρασκευή.

Ειδικότερα η κα Γκάγκα σημείωσε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη στη χώρα σημειώνοντας ότι η αναλογία των κρουσμάτων Όμικρον στο σύνολο των τεστ ήταν 82% στις 30 Δεκεμβρίου, μια μέρα αργότερα ήταν στο 89% και πλέον ξεπερνά το 90%.

Παράλληλα, προανήγγειλε περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές τόσο για τα παιδιά όσο και για ενήλικες.

Ειδικά δε για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση, η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι όσοι θέλουν να κάνουν το εν λόγω εμβόλια, θα ανοίξουν ραντεβού για εμβολιασμό σε όλη την Ελλάδα κάθε Κυριακή.

Επίσης όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκρηκτική είναι η αύξηση της επιδημίας στη χώρα με αύξηση των κρουσμάτων κατά 290%.

Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει σταθεροποίηση στους θανάτους και έχει σημειωθεί μικρή μείωση στις νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Παράλληλα έχει σημειωθεί επιδείνωση πάνω από 30% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως έχουμε μια μικρή μείωση της τάξης του 1% σε θανάτους.

Γενικότερα όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες, ο καθηγητής τόνισε πως παραμένουν σταθεροί ενώ καταγράφεται αύξηση σε εισαγωγές, μικρή μείωση ωστόσο στις εισαγωγές νέων ασθενών στις ΜΕΘ.

Αναλυτικότερα, η αύξηση στις εισαγωγές υπολογίζεται σε 34% ενώ αύξηση της τάξης του 1,4% παρουσιάζεται και στο ισοζύγιο εισαγωγών- εξαγωγών.

Σε ερώτηση για τις μάσκες στα σχολεία, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι “είναι ένα περιβάλλον, όπου γίνεται εντατικό τέστινγκ και η διασπορά ελέγχεται τρεις φορές την εβδομάδα. Η σχολική τάξη αποτελεί μία φούσκα. Πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον”. Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι μαθητές να φορούν διπλή μάσκα.

Πηγή : news247