Υπέρ της συντεταγμένης επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές τάχθηκαν η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.«Καλύτερα να ανοίξουμε συντεταγμένα. Παρά αυτό που γίνεται τώρα. Που ο περισσότερος κόσμος έχει ανάγκη να βγει, και βγαίνουμε πάμε ο ένας στα σπίτια του άλλου, στις πλατείες. Με προσοχή, αλλά να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων» σημείωσε η γιατρός.
«Από τον Δεκέμβριο λέω να αφήσουν τον κόσμο να βγει έξω. Η πατρίδα μας έχει αρκετά καλό καιρό. Περνάμε ένα ισχυρό κύμα πανδημίας. Αν κερδίσουμε περισσότερο χρόνο εκτός, θα είναι πολύ μεγάλο όφελος. Είναι καιρός να πάρουμε τέτοια μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής.
Εν τούτοις, οι ειδικοί, έθεσαν διαφορετικές προτεραιότητες στο τι πρέπει να ανοίξει πρώτο.
Η κυρία Γκάγκα έδωσε προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων και το λιανεμπόριο «και να πάμε στην εστίαση πιο συντεταγμένα και σταδιακά». Ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε πως με το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους «είναι πιο εύκολο να ελέγξει κανένας τον ιδιοκτήτη της καφετέριας αν τηρεί τα μέτρα, από το να ελέγξει ανθρώπους που συνωστίζονται σε παγκάκια και πλατείες».
Η κατάσταση στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, «με το που αδειάζει κρεβάτι, υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν. Υπάρχει πίεση. Πολλές φορές διασωληνώνονται στις απλές κλίνες covid ή στα επείγοντα. Είναι δύσκολο για εμάς, για τους ασθενείς, για τις οικογένειές τους». Μάλιστα όπως είπε, οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι, είναι ηλικίας 40-60 ετών.
«Στην Αθήνα τώρα βιώνουμε το μεγαλύτερο κύμα. Σταθεροποιήθηκαν κάπως οι εισαγωγές. Όμως τα κρούσματα είναι υψηλά. Η πιθανότητα να μολυνθούμε βγαίνοντας έξω να δούμε φίλους είναι υψηλή» πρόσθεσε η γιατρός.
Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο του Βόλου, ο αριθμός των εισαγωγών είναι σταθερός. «Είμαστε στην κορυφή και ελπίζουμε να είναι μειωμένες οι εισαγωγές το επόμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.
Self – test
Σε ότι αφορά στα self – test, η κυρία Γκάγκα, είπε ότι θα βοηθήσουν και ότι πρόκειται να είναι ένας «δείκτης» για την πανδημία. «Αλλά δεν σημαίνει, ότι είμαστε αρνητικοί δεν φοράμε την μάσκα και εξακολουθούμε να προσέχουμε» πρόσθεσε.
Πολύ θετικός στη χρήση των self – test ήταν ο κ. Γουργουλιάνης, καθώς όπως είπε, είναι ευκαιρία να γίνουν πάρα πολλά τεστ. Εντούτοις, υπογράμμισε, ότι τα εν λόγω τεστ δεν εντοπίζουν τους ασυμπτωματικούς.
Πάσχα
Τέλος, σχετικά με το Πάσχα, η κυρία Γκάγκα τόνισε την ανάγκη για απόλυτη προσοχή και τήρηση των μέτρων.
«Δεν ξέρω αν θα επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα. Ελπίζω ότι θα επιτραπεί, αλλά η ελευθερία σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουμε. Δεν σημαίνει ότι θα φάμε και θα γιορτάσουμε 30-40 άτομα χωρίς μάσκες. Να κρατήσουμε μικρό περιορισμένο αριθμό ανθρώπων και όσο μπορούμε τον ίδιο».