Την ανάγκη άμεσης ανάληψης ενεργειών από την Ελλάδα, για τη δημιουργία  νομικών τετελεσμένων τα οποία θα αντικρούσουν εκείνα που επιχειρεί να προκαλέσει η συμφωνία Τουρκίας- Λιβυκής κυβέρνησης, υπογράμμισε μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο γνωστός καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Ιωάννης Μάζης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας το πρωί της Κυριακής (8/12) στο κινηματοθέατρο και στην οποία είναι ομιλητής, ο κ. Μάζης βρίσκεται στην Καρδίτσα. Μιλώντας στην εφημερίδα και συγκεκριμένα στον Κώστα Παλαιό σε συνέντευξη που έλαβε χώρα στα γραφεία του Συνδέσμου, τόνισε ότι μπροστά στις εξελίξεις  δεν αρκεί μια απλή διαμαρτυρία στον ΟΗΕ από την ελληνική πλευρά, αλλά απαιτείται να σταλεί «νομικό τετελεσμένο».
Κάνει λόγο για «διπλωματική απομόνωση» της Τουρκίας, την οποία καλείται να εκμεταλλευτεί η χώρα μας και παράλληλα παρουσιάζει τις προτάσεις του για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΛΙΒΥΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ο κ. Μαζής μίλησε για «νομικό τετελεσμένο» το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει ο Ερντογάν, αποκόπτοντας  τη δυνητική σχέση της  Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της σύνδεσής με την ΑΟΖ της Κύπρου.
Αυτό που προσπαθεί να νομιμοποιήσει στον ΟΗΕ είναι επί της ουσίας η δημιουργία μίας «τάφρου» που αποκλείει την πλευρά της Κρήτης-Ρόδου- Καρπάθου- Κω- Καστελορίζου με την Κύπρο.
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ΟΗΕ (που όπως είπε ο καθηγητής, διακρίνεται από αντανακλαστικά… «δεινοσαύρου» ) αν δεν βρει πραγματικές αντιστάσεις από την πλευρά της Ελλάδας, θα αναγνωρίσει το φάκελο με τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβυκής κυβέρνησης που του απέστειλε ο Ερντογάν.
Παρουσιάζοντας τα δεδομένα στα οποία θα σταθεί Οργανισμός, ανέφερε ότι από τη μία πλευρά υπάρχει η κυβέρνηση της Τουρκίας και από την άλλη μια κυβέρνησης της Λιβύης που έχει αναγνωριστεί από πληθώρα κρατών . Δύο αναγνωρισμένες κυβερνήσεις έχουν έλθει επί της ουσίας σε μια συμφωνία, όπως προκύπτει από τους όρους που το αποκαλούμενο «μνημόνιο συνεργασίας» που υπέγραψαν.
Νομικό τετελεσμένο ως αντίμετρο
Πρόσθεσε ότι μια απλή διαμαρτυρία της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ δεν επαρκεί για την αποτροπή δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων. Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Μάζης θα πρέπει να στείλει ένα νομικό τετελεσμένο ως αντίμετρο. Δηλαδή:
– μία ΑΟΖ  στη ζώνη Κρήτη- Δωδεκάνησα- Κύπρος
– στα σημεία  πάνω από την επαφή της ΑΟΖ Κρήτης- Κύπρου  καθώς και
– ανακοίνωση συντεταγμένων νοτίως της Κρήτης
– ανακοίνωση σε πρώτη φάση συντεταγμένων στο Ιόνιο και όσο το δυνατόν ταχύτερη οριοθέτηση με Ιταλία
– ανακοίνωση συντεταγμένων (σε πρώτη φάση)  τις οποίες ατύπως έχει συζητήσει με την Αίγυπτο (η ανακοίνωση είναι μονομερής, κατόπιν η οριοθέτηση διμερής)
Αυτό ουσιαστικά, τόνισε ο κ. Μάζης δημιουργεί νομικά τετελεσμένα τα οποία ο ΟΗΕ τα βλέπει ως «αντικρουόμενα» με τα τετελεσμένα της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβυκής κυβέρνησης.

Εκμετάλλευση συγκυρίας
Επισήμανε δε, ότι παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί  και τη συγκυρία που έχει χώρα, καθώς η Τουρκία έχει βρεθεί διπλωματικά απομονωμένη. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα στάθηκε στη στάση της Γαλλίας (της μόνης πυρηνικής δύναμης στην Ευρώπη) απέναντι στις κινήσεις Ερντογάν, του Ισραήλ (που διαθέτει ισχυρές επιρροές με τα λόμπυ στις ΗΠΑ), καθώς και θεσμικών οργάνων των ΗΠΑ.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ, ΕΝΟΠΛΕΣ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ

Απαντώντας στη διαχρονική στάση και πολιτική της χώρας απέναντι στα ζητήματα αυτά, ο κ. Μάζης έκανε λόγο για «αυταπάτη» από την ελληνική πλευρά, που πίστευε όπως είπε, ότι  αποφεύγεις τον κίνδυνο «θωπεύοντας τον τίγρη κατά την φορά του πέλους»  (χαϊδεύοντας  τον τίγρη κατά τη φορά του τριχώματος, δηλαδή πολιτική κατευνασμού). «Οι τούρκοι το εκλαμβάνουν ως ηττοπάθεια, δουλοπρέπεια, φοβία. Και με τον τρόπο αυτό είναι πολύ πιο πιθανή η έκρηξη, γιατί δεν αντιλαμβάνεται ότι εμείς θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε υποχωρητικοί» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «αν υπήρχε μια συντεταγμένη αποτροπή όλα αυτά τα  χρόνια, τώρα δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο» επισήμανε.
Ο καθηγητής μίλησε για την  πίστη του στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, όχι μόνο στο υλικό σκέλος αλλά και σε ό,τι αφορά τους ηθικούς λόγους. «Το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων είναι υψηλότατο και επιστημοσύνη των αξιωματικών και μαχητών είναι τέτοια που καλό θα ήταν για την Τουρκία να μην αποπειραθεί να τη δοκιμάσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον ελληνικό λαό, ο καθηγητής τον χαρακτήρισε «ώριμο και ειρηνικό», που όμως όπως είπε δεν είναι «ηττοπαθής και φοβικός».

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα