Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1302164303794110465?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1302164303794110465%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fpolitiki%2Ftilefoniki-epikoinonia-dendia-stoltenmpergk

Η τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Στόλτενμπεργκ έρχεται μετά την αναταραχή που προκλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης όταν ο γενικός γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μέσω Τwitter υποστήριξε ότι «μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo». Η Αθήνα έσπευσε να διαψεύσει τον κ. Στόλτενμπεργκ καθώς δεν υπήρξε καμία επικοινωνία ούτε με τον υπουργό Εξωτερικών ούτε -πολύ περισσότερο- με τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, η προσπάθειά του να εμφανιστεί ως πρωτεργάτης ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, μάλιστα, χθες προχώρησε σε αναδίπλωση, λέγοντας ότι στο ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή διεξάγονται μόνο τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στόχος των συζητήσεων, όπως είπε χθες, είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτόν τον μηχανισμό, ακόμη», είπε επίσης ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, παρά για διαπραγματεύσεις.

«Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», σημείωσε.

«Οσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», υπογράμμισε.

Χθες ο κ. Δένδιας από τη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για να συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα μελετήσει το έγγραφο.«Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το παρασκήνιο πίσω από τη βιαστική κίνηση του Στόλτενμπεργκ το βράδυ της Πέμπτης

Πίσω από τη βιαστική κίνηση Στόλτενμπεργκ υπάρχει ένα πλούσιο παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Συμμαχία και τους παρουσίασε ένα έγγραφο με προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιγραφή ενός νατοϊκού μηχανισμού αποφυγής ατυχημάτων και επικίνδυνων περιστατικών στην περιοχή μεταξύ δύο συμμάχων στο πλαίσιο του Οργανισμού. Οι δύο εκπρόσωποι παρέλαβαν το έγγραφο, με το περιθώριο μίας εβδομάδας για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Αναλυτές αποδίδουν τη σπουδή Στόλτενμπεργκ σε πιθανές αμερικανικές πιέσεις για τη δραστηριοποίηση της Συμμαχίας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, με αποτέλεσμα να επιχειρήσει να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, την πάγια θέση της Ελλάδας όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι τουρκικές προκλήσεις ότι «προϋπόθεση διαλόγου συνιστά η απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα προς πάσα κατεύθυνση και το διατυπώνει ρητά ως προϋπόθεση για την έναρξη του οποιουδήποτε διαλόγου με την Τουρκία είναι το εξής: Αποσύρετε τα πλοία, σταματήστε τις προκλήσεις, για να ξεκινήσει ο διάλογος.

Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις, το μήνυμα της Αθήνας

Το μήνυμα που στέλνει με σαφήνεια η Αθήνα είναι ότι πρώτα θα αποσυρθούν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκριπίδα και μετά θα ξεκινήσει ο διάλογος.

Το μήνυμα εξέπεμψε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το δήλωσε ρητά «Από τις πολλές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν συγκρατώ μία, με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Ας φύγουν λοιπόν οι απειλές, για να ξεκινήσουν οι επαφές».

Πηγή: iefimerida