Αυξημένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον δημοτών της Καρδίτσας για την ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση που αφορά σε διόρθωση των τετραγωνικών των ακινήτων τους χωρίς πρόστιμα και  αναδρομικές χρεώσεις πενταετίας. Ήδη στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας προσέρχονται πολίτες και κατατίθενται αιτήσεις, προκειμένου οι δημότες να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή ρύθμιση δήλωσης των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους, στους δημοτικούς καταλόγους, χωρίς προσαυξήσεις και αναδρομικές χρεώσεις, για τα ακίνητα που είτε δεν είχαν δηλωθεί σωστά είτε δεν είχαν δηλωθεί καθόλου. Η κίνηση στο Δημαρχείο Καρδίτσας, όπου κατατίθενται οι σχετικές αιτήσεις των πολιτών, τείνει αυξανόμενη και αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι και την τελική προθεσμία της σχετικής ρύθμισης, την  31η Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες του Δήμου Καρδίτσας, όπως και όλων των Δήμων της χώρας, έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από αναδρομικές επιβαρύνσεις με δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας έως το τέλος του 2019, εφόσον δηλώσουν οικειοθελώς τυχόν διαφορές τετραγωνικών μέτρων κατοικιών, κτισμάτων και άλλων ακινήτων (συμπεριλαμβανομένων και των οικοπέδων) που κατέχουν, καθώς και την αλλαγή χρήσης ή να υποβάλουν αρχική δήλωση τετραγωνικών μέτρων, σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, οι οποίες ορίζουν ότι: “Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθμού μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.03.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 01.01.2020”.

Επισημαίνεται ότι μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας θα δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να αποκτήσουν πρόσβαση στη δήλωση Ε9 των πολιτών και σε περίπτωση αναντιστοιχίας θα προβαίνουν σε επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων. Σύμφωνα με την μέχρι πρόσφατα ισχύουσα νομοθεσία, εάν γίνονταν διασταύρωση με τα δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα στο Ε9 και διαπιστωνόταν ανακολουθία, αυτοί οι πολίτες θα έρχονταν αντιμέτωποι, όχι μόνο με τα δημοτικά τέλη που αναδρομικά τους χρεώνονται για τα πραγματικά μέτρα των ακινήτων τους, αλλά και με πρόστιμα. Με το νέο νόμο οι πολίτες θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις κατά την τακτοποίηση της υπόθεσής τους εφόσον, φυσικά σπεύσουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας (31 Μαρτίου του 2020) να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά. Όσοι δεν προχωρήσουν στις ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο για την ορθή δήλωση των τετραγωνικών, θα υπαχθούν στον προηγούμενο νόμο που αφορά στην επιβολή προστίμων και αναδρομικών χρεώσεων σε βάθος πενταετίας.

Τι πρέπει να κάνουν οι δημότες

Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν τη σχετική “Αίτηση  Δήλωση τετραγωνικών μέτρων ακινήτου (μπορούν να τη βρουν στην ιστοσελίδα του Δήμου είτε στην υπηρεσία). Επίσης καταθέτουν το Ε9 και φωτοτυπία λογαριασμού Ηλεκτρικού Ρεύματος στο Δήμο Καρδίτσας (Γραφείο 8β). Από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου γίνεται έκκληση προς τους ενδιαφερόμενους δημότες να σπεύσουν έγκαιρα και να μην αφήσουν τις ημερομηνίες να εξαντληθούν, καθώς στη λήξη της προθεσμίας θα προκύψει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.