Στην υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΑΣ ΟΔΟΥ Τ.Κ. ΟΞΥΑΣ», προχώρησε σήμερα Πέμπτη 11/03, ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «ΚΑΤΣΙΑΒΑΣ ΧΡ. & ΣΙΑ Ο.Ε, παρουσία της αρμόδιας μηχανικού Ουρανίας Πάτρα. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι».

«Με την υπογραφή της σύμβασης αυτής επισφραγίστηκε η αρχή ενός έργου ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της Οξυάς. Χρόνια ζητήματα πρόσβασης και προσπελασιμότητας σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις επιλύονται. Η ομαλή και άνετη μετακίνηση των δημοτών μας σε ένα δυσμενές σε διέλευση οδικό τμήμα, γίνεται πραγματικότητα», τόνισε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ.Στάθης.

Το έργο αφορά στη βελτίωση αγροτικής οδοποιίας, βρισκόμενη στην κτηματική περιφέρεια Οξυάς. Η οδός εξυπηρετεί αγροτικές εκμεταλλεύσεις (κτηνοτροφικές μονάδες και γεωργικές καλλιέργειες) κατοίκων των οικισμών Κούρα, Ζαμανάτικο, Παλιάμπελα καθώς και τον κεντρικό οικισμό Οξυάς. Το προς παρέμβαση τμήμα άρχεται νότια του οικισμού Ζαμανάτικο, έχει κατεύθυνση βόρεια και καταλήγει νότια του κεντρικού οικισμού Οξυάς όπου συνδέεται με τσιμεντοστρωμένη οδό. Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει τα τεύχη οδοποιίας για το παρακάτω τμήμα του οδικού δικτύου αγροτικών οδών της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς, Δημοτικής Ενότητας Μουζακίου του Δήμου Μουζακίου.

Αντικείμενο – Σκοπιμότητα του έργου

Αντικείμενο του έργου της αγροτικής οδοποιίας της περιοχής αυτής είναι η βελτίωση του τμήματος της αγροτικής οδού, η οποία εξυπηρετεί την πρόσβαση σε γεωργική γη και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της κτηματικής περιφέρειας Οξυάς και συγκεκριμένα των οικισμών Κούρα, κεντρικός οικισμός Ζαμανάτικο και Παλιάμπελα. Η οδός αυτή παρουσιάζει τμηματικά τα σημαντικότερα προβλήματα πρόσβασης και προσπελασιμότητας. Το τμήμα αυτό της αγροτικής οδού είναι το δυσμενέστερο σε διέλευση προς τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής και η βελτίωση της οδικής υποδομής του προβλέπεται να αναβαθμίσει το επίπεδο εξυπηρέτησής τους. Το έργο συνίσταται στη βελτίωση των δομικών και γεωμετρικών χαρακτηριστικών και γενικά των κυκλοφοριακών συνθηκών της υφισταμένης οδού, το χωμάτινο οδόστρωμά της οποίας έχει υποστεί φθορές και ανωμαλίες, σε αρκετά σημεία, ενώ το πλάτος του οδοστρώματος είναι στενό (ιδίως για ασφαλή κυκλοφορία των μεγαλύτερων αγροτικών οχημάτων) και μεταβαλλόμενο κατά τμήματα. Επίσης, λόγω των ανωτέρω και της μη ορθής μόρφωσης των επικλίσεων σε περιόδους βροχοπτώσεων, τα όμβρια δεν απομακρύνονται πλήρως και γενικότερα σε περιόδους άσχημων καιρικών συνθηκών, δυσχεραίνεται κατά πολύ η διάβαση. Συνεπώς, οι ανάγκες ομαλής και άνετης μετακίνησης καθιστούν αναγκαία τη βελτίωση του συγκεκριμένου οδικού τμήματος.

Αρχικός προϋπολογισμός: 500.000,00€

Έκπτωση: 42,03%

Η σύμβαση του έργου ανέρχεται στο πόσο των 289.859,21 € ( με Φ.Π.Α)