«Η ξηρασία κατά 40% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στο ανατολικό της τμήμα είναι δεδομένη και για το λόγο αυτό η σημερινή 2η επιστημονική ημερίδα για την «Ευάλωτη γεωργία στην κλιματική αλλαγή» έρχεται να δώσει απαντήσεις σε αυτό το φλέγον ζήτημα»
Τα παραπάνω τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Αγρομετεωρολογίας Δρας Νίκος Δαλέζιος, αναφερόμενος στη σημερινή ημερίδα που έγινε στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα.
Η ημερίδα αυτή έρχεται να δώσει απαντήσεις έπειτα από επιστημονική έρευνα ετών από τη Γεωπονική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πως μέσω της γεωργίας ακριβείας κι της κλιματικής ζωνοποίησης, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο και να διατηρήσουμε την αειφορία, ανέφερε ο κ. Δαλέζιος.
Σε ότι αφορά τα βροχομετρικά στοιχεία, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν αυτή η ξηρασία που παρατηρείται ιδιαίτερα στον άξονα πέριξ της οδού Λάρισας- Βόλου, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, η στην κλιματική περιοδικότητα, μιας και μεγάλη ξηρασία είχαμε πάλι το 2007-2008 στη Θεσσαλία, κατέληξε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πάντως ότι η ίδια ξηρασία δεν παρατηρήθηκε στο διάστημα αυτό αναφοράς στη Δυτική Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Καρδίτσα.
Στην επιστημονική ημερίδα έδωσαν το παρόν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θανάσης Νασιακόπουλος, αρκετοί καθηγητές και γεωπόνοι, αλλά δυστυχώς ελάχιστοι αγρότες.

Αναλυτικότερα στη Θεσσαλία Τηλεόραση εδώ

Δαλέζιος : Έχουμε ξηρασία κατά 40% στη Θεσσαλία φέτος...

Δαλέζιος : Έχουμε ξηρασία κατά 40% στη Θεσσαλία φέτος...