Ανακοίνωση εξέδωσε η “Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και στα αιολικά στα Αγραφα”, με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που λαμβάνει χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας για τη γνωμοδότηση για τις νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με το σχεδιασμό για την εγκατάσταση των αιολικών στα Αγραφα.

Αναλυτικά η “Ανοιχτή Συνέλευση” τονίζει:

«Έναν χρόνο πριν, στις 23 Ιανουαρίου 2020, η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην «Πράσινη Ανάπτυξη» και στα αιολικά στα Άγραφα μαζί με κινήσεις και φορείς της πόλης κινητοποιήθηκε, ώστε να βγει ομόφωνη απόφαση κατά των αιολικών στα Άγραφα εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας.

Λίγο καιρό νωρίτερα, στις 22 Αυγούστου 2019, είχε καταφέρει να εμποδίσει τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που θα επικύρωνε τη δημοπρασία δημοτικών δασικών τεμαχίων στους επενδυτές για τη μεταφορά ρεύματος και την έναρξη εργασιών εγκατάστασης αιολικών βιομηχανικών μονάδων στα Άγραφα.
Από τότε, ο νομός μας αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις πληγές που άφησε το πέρασμα του Ιανού και η ανεπαρκής, βεβαίως, προστασία εκ μέρους των υπευθύνων.

Ιδιαίτερα η ορεινή περιοχή έχει πληγεί ανεπανόρθωτα· τα εδάφη διαβρώνονται, χωριά κινδυνεύουν με αποκλεισμό και οι κάτοικοι σε πολλά σημεία ζουν χωρίς τα στοιχειώδη. Ωστόσο, το μόνο μέλημα του κράτους και των επενδυτών είναι να προχωρήσουν την εγκατάσταση του έργου «μαγειρεύοντας» αλλεπάλληλα νομοσχέδια, βάζοντας για άλλη μια φορά στο επίκεντρο το κέρδος και αδιαφορώντας για την ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή και τις ανάγκες του πληττόμενου κόσμου.

Μέσα στην πανδημία, τη λαίλαπα της καταστολής, των μέτρων που θα ζήλευαν και τα πλέον ολοκληρωτικά καθεστώτα και την παντελή απουσία πρόνοιας προς πάσα κατεύθυνση, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει «δημοκρατικά» το θέμα της ενέργειας και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις που αφορούν τις νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα αιολικά στις κορυφογραμμές «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» και «Μιχός – Βοϊδολίβαδο – Απελίνα».

Με λίγα λόγια, κάλεσε πολίτες και φορείς να καταθέσουν διαδικτυακά τοποθετήσεις σε σχέση με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα – και μόνο – που θα αφήσουν οι εγκαταστάσεις, χωρίς να μελετάται καθόλου η λύση της μη εγκατάστασης των αιολικών σταθμών. Αυτό που σχεδιάζεται επελαύνει στο περιβάλλον της περιοχής μας και γι’ αυτό τίθεται υπόγεια.

Είναι ξεκάθαρο ότι αποκλειστικός στόχος αλλεπάλληλων αλλαγών στα μέσα που μετέρχονται εδώ και χρόνια στο συγκεκριμένο θέμα είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία της περιοχής. Είναι ξεκάθαρη η νομιμοποίηση των επενδύσεων που προσπαθούν να επιβάλουν. Είναι ξεκάθαρη η απουσία ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου και ελέγχου στις διαδικασίες αποφάσεων. Είναι ξεκάθαρη η κατ’ επίφαση δημοκρατία τους.

Στο ίδιο κλίμα, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να συνεδριάσει την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τις νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που απορρέουν από την εγκατάσταση των αιολικών στα Άγραφα. Για οποιαδήποτε παρέμβαση επ’ αυτού, καλεί πολίτες και φορείς να αποστείλουν ένα email (!) εντός τριώρου το πρωί της ίδιας μέρας.

Και αναρωτιόμαστε: Πώς γίνεται, από τη στιγμή που το Δ.Σ. αντιτίθεται με ομόφωνη απόφαση στα αιολικά στα Άγραφα, να συζητά για τις περιβαλλοντικές μελέτες και τους όρους με τους οποίους αυτά μπορούν να εγκριθούν, τη στιγμή μάλιστα που η συντριπτική πλειοψηφία στην κοινωνία της Καρδίτσας είναι ενάντια;

Ως Ανοιχτή Συνέλευση, λοιπόν, καταγγέλλουμε τις διαβουλεύσεις-άλλοθι και όλες τις διαδικασίες νομιμοποίησης του εγκλήματος που σχεδιάζεται στα βουνά μας. Δεν διαπραγματευόμαστε κανέναν όρο και δεν υπάρχει καμία ΜΠΕ που θα μας βρει σύμφωνους. Απαιτούμε την οριστική παύση των εργασιών στα Άγραφα. Οι αγώνες μας είναι η απάντηση και δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Δεν θα μείνουμε άπραγοι απέναντι στην ανηλεή επίθεση που διεξάγεται. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αλλά και στην «πράσινη ανάπτυξη» συνολικότερα μέχρι την τελική νίκη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας στο Δημαρχείο Καρδίτσας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα κάνουμε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 στις 19:00 ακριβώς, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα.
ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΜΠΑΝΟ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΙΤΗ 26/1/2021 19:00
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην «Πράσινη Ανάπτυξη» και στα αιολικά στα Άγραφα-