Διαμαρτυρία της ΕΟΑΣ Καρδίτσας στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ Λάρισας για τους απλήρωτους της συνδεδεμένης στο βαμβάκι (ΦΩΤΟ)

Παράσταση διαματτυρίας της ΕΟΑΣ Καρδίτσας στον ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας για τους απλήρωτους της συνδεδεμένης στο βαμβάκι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν τα μέλη της ΕΟΑΣ Καρδίτσας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας, περίπου 1.000 βαμβακοπαραγωγοί στην Καρδίτσα έμειναν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης εξαιτίας του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζεται από φέτος τηλεσκοπικής παρακολούθησης των καλλιεργειών μέσω δορυφόρου, αλλά και επειδή δεν επλήγησαν από το χαλάζι το περασμένο καλοκαίρι.
Το νέο πρόγραμμα δορυφορικού ελέγχου βλέπει μικρές αποκλίσεις από τις δηλωθείσες καλλιέργειες στον ΟΣΔΕ. Παλιότερα η υπηρεσία έκοβε ένα μικρό πρόστιμο και παρακρατούσε το ποσό αυτό, ενώ τώρα όλοι οι παραγωγοί μπαίνουν στη διαδικασία του επανελέγχου και την ενστάσεων.
Οι αγρότες δεν έχουν λάβει τα 70 ευρώ το στρέμμα της συνδεδεμένης και βρίσκονται χωρίς ρευστότητα στην κρίσιμη αυτή περίοδο που θα πρέπει να προμηθευτούν εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και να φουλάρουν τα τρακτέρ τους με το πανάκριβο πετρέλαιο για να ξεκινήσουν το όργωμα για τις εαρινές καλλιέργειες. Όπως τόνισε στον Νέο Αγώνα ο κ. Τζέλλας, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επισημάνθηκε πως θα γίνει πληρωμή εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, η οποία θα αφορά τα αγροτεμάχια που δεν εμφανίζουν προβλήματα με βάση τον έλεγχο. Παράλληλα σε ότι αφορά τους χαλαζόπληκτους, αν ο ΕΛΓΑ ολοκληρώσει τις διαδικασίες των πορισμάτων αρχές Απριλίου, τότε και αυτοί θα συμπεριληφθούν στην πληρωμή του Απριλίου, διαφορετικά θα πάνε στην επόμενη το Μάιο!

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ βρέθηκαν στο υποκατάστημα Θεσσαλίας του ΕΛΓΑ, όπου συναντήθηκαν με το νέο Προϊστάμενο. Ο κ. Τζέλλας υπενθύμισε πως πολλοί ακόμη παραγωγοί που επλήγησαν πέρυσι το καλοκαίρι από το χαλάζι λόγω της υπερκυτταρικής καταιγίδας, έμειναν επίσης απλήρωτοι από τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι γιατί δεν είχαν ολοκληρωθεί τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ. Για τους συγκεκριμένους, από τη Διο΄κηση του ΕΛΓΑ τονίστηκε οτι θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι τις αρχές Απριλίου ώστε να αποσταλεί το σχετικό αρχείο για πληρωμή της συνδεδεμένης και των αποζημιώσεων.