Εγκρίθηκε το σχέδιο «Βορέας» για τις χιονοπτώσεις και τον παγετό στο Δήμο Καρδίτσας

Από το νέο έτος εξελίξεις για το διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων

Tο σχέδιο «Βορέας» για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, ενέκρινε το απόγευμα της Δευτέρας κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.
Η συνεδρίαση που ήταν και η τελευταία του έτους, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με το σώμα να απασχολούν κυρίως διαδικαστικά ζητήματα. Το σχέδιο «Βορέας» συντάχθηκε από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας σύμφωνα με τις οδηγίες σχεδίασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Κουρτεσιώτης ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν σήμερα αποθηκευμένοι περίπου 150 τόνοι αλατιού, ενώ παρουσίασε συνοπτικά τον προβλεπόμενο σχεδιασμό.
Στο θέμα του αποχιονισμού αναφέρθηκε ύστερα από ερώτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Β. Κρανιά ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, επισημαίνοντας την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων στο συγκεκριμένο τομέα. Σημείωσε ότι έχει οριστεί υπεύθυνος σε κάθε κοινότητα ώστε να μπορούν να βρεθούν και μηχανήματα τα οποία θα ενεργούν σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων. Σε ότι αφορά την Καρδίτσα, η πόλη έχει χωριστεί σε έξι τομείς προκειμένου οι χειριστές να έχουν συγκεκριμένες διαδρομές για τον αποχιονισμό.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Σβάρνας επισήμανε ότι το σχέδιο πρέπει να είναι ρεαλιστικό προσαρμοσμένο στα δεδομένα του Δήμου και να καλύπτει τις ανάγκες με βάση και τον ορεινό όγκο που έχει μεγαλύτερες ανάγκες.
Διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την παράταση σύμβασης μίσθωσης του ακινήτου – αγροτεμαχίου για την προσωρινή φύλαξη των αδέσποτων ζώων του Δήμου Καρδίτσας, ο κ. Τσιάκος αναφέρθηκε στην πορεία του διαδημοτικού καταφυγίου που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οι Δήμοι του Νομού με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Όπως είπε, η μελέτη που έχει συντάξει ο Δήμος Καρδίτσας είναι έτοιμη και καταγράφεται κωλυσιεργία στο χώρο που θα κατασκευαστεί. «Επειδή δεν βρέθηκε κανένας δημοτικός χώρος στους δήμους που να πληροί τις προϋποθέσεις (χρήση γης κλπ) κοιτάμε να προσφύγουμε σε αγορά η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα από την χρηματοδότηση» σημείωσε ο κ. Τσιάκος. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα μετατοπίστηκε χρονικά πιο πίσω εξαιτίας του «Ιανού» και της παράτασης που έδωσε το υπουργείο και αναμένονται εξελίξεις από το νέο έτος.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα