• Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Δημοτικό Ωδείο, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας και μεταδίδεται  διαδικτυακά

Η ελληνική επνάσταση έδωσε το σπόρο για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, αφού με τα δύο προσωρινά της συντάγματα στην Επίδαυρο και το Άστρος της Κυνουρίας, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της μοναρχίας. Η δημοκρατία ωστόσο και στις μέρες μας δέχεται απειλές και χρειάζεται συμμετοχικότητα , γνώση, ενημέρωση και δθιαρκή επαγρύπνιση, καθώς ο λαϊκισμός την επιβουλεύεται. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα της πρώτης συνεδρίας της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων με θέμα “200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: η Δημοκρατία χθες, σήμερα και αύριο”ί

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ευρώπη και την Ελλάδα, πραγματοποιείται λοιπόν σήμερα  Σάββατο από το πρωί στην Λάρισα η εκδήλωση του Δήμου Λαρισαίων με θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: η Δημοκρατία χθες, σήμερα και αύριο», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Η εκδήλωση  πραγματοποιείται στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοίο.

Στους ομιλητές της εκδήλωσης περιλαμβάνονται αναπληρωτής Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, Ted Fleming, ο Δρ. Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αν. καθηγήτρια Ιστορίας Ιωάννα Λαλιώτου , ο Επίτιμος Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων κ. Αλέξης Κόκκος, ο Επίκουρος Καθηγητής Μεθοδολογίας Εκπαίδευσης Ενηλίκων κ. Γιώργος Κουλαουζίδης κ.α

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εής:

9:30 π.μ. Προσέλευση
10:00 π.μ. Χαιρετισμοί

10:30 π.μ. -12:30 μ.μ. 1ο Στρογγυλό Τραπέζι

“Η Δημοκρατία χθες, σήμερα και αύριο: Λάρισα, το “Κοινόν των Θετταλών”, Συντάγματα της Ελληνικής Επανάστασης, οι προκλήσεις της σύγχρονης Δημοκρατίας στην περίοδο της ελληνικής κρίσης

Ted Fleming: Αναπληρωτής Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Teachers College, University of Columbia, New York.

Λαλιώτου Ιωάννα: Αν. Καθηγήτρια ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αντιπρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων.

Κωνσταντίνος Μποτόπουλος: νομικός-δημοσιολόγος (Δρ Συνταγματικού Δικαίου), πρ. Ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Συντονιστής: Γιάννης Κολλάτος, δημοσιογράφος.

12:30-12:45 Διάλειμμα

12:45-14:30 2ο Στρογγυλό Τραπέζι

“Πως εκφράζεται η Δημοκρατία σε μια τοπική κοινωνία; Κοινωνιοκρατία, ένα μοντέλο δημόσιου διαλόγου”.

Aliki Nicolaides: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Δια Βίου Εκπαίδευσης, Διοίκησης και Πολιτικής, University of Georgia.

Αλέξης Κόκκος: Επίτιμος Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Κουλαουζίδης Γεώργιος: Επίκουρος Καθηγητής Μεθοδολογίας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Βοηθός Διευθυντής ΜΠΣ ΕΚΕ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο IACEHOF – Class of 2019, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, EAEA – Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Σοφία Κυπριανίδου: σκηνοθέτιδα, εκπαιδεύτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κέντρου Σοσιοκρατίας.

Συντονιστής: Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας και δια Βίου Μάθησηςμ μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

14:30-16:00 Διακοπή

16:00-18:00 Έναρξη 2ου Μέρους
Εργαστήρι με θέμα την Κοινωνιοκρατία.

Το εργαστήρι έχει σκοπό να εμβαθύνει στην έννοια της Κοινωνιοκρατίας και να παρουσιαστούν καλές πρακτικές.

**Η εκδήλωση  μεταδίεται διαδικτυακά από το κανάλι του Δήμου Λαρισαίων στο youtube.